SPORT

Gera, Király: így játszhatnak nyugdíjig a magyar válogatottban!

Rutinos sztárjaink a visszavonuláson tépelődnek. Pedig lehet még pár jó évük is. A példa adott, íme!
  • Szerző: vav

Mióta a mieink számára véget ért az Európa-bajnoki szereplés, a fél ország azt találgatja, visszavonul-e a válogatottságtól a csapat két veterán erőssége, Gera Zoltán és Király Gábor. A repülőtéri érkezéskor, majd a Hősök terén rendezett népünnepélyen is kaptak ezt firtató kérdéseket, de mindketten kitérő választ adtak.

Kovács Koko István kérdésére például Király a színpadon elmondta: egyelőre ki akarja élvezni az ünneplés minden pillanatát, aztán néhány napig nyugodtan tűnődni a hogyan továbbon.

A német 11 Freunde következő listája talán jó irányba befolyásolja klasszisainkat. Ebből kiderül, kik voltak a világ valaha volt legidősebb válogatott futballistái:

   1. Barrie Dewsbury (Sark): 52 éves, 11 napos

   2. Jorgosz Kudasz (Görögország): 48 éves, 301 napos

   3. Wesley Bogdan (Északi-Mariana-szigetek): 48 éves, 243 napos

   4. MacDonald Taylor Sr. (Amerikai Virgin-szigetek): 46 éves, 217 napos

   5. Kenny Dyer (Montserrat): 46/33

   6. Chris Bryan (Turks- és Caicos-szigetek): 45/293

   7. Montgomery Butler (Brit Virgin-szigetek): 45/248

   8. Billy Meredith (Wales): 45/229

   9. James Slattery (Turks- és Caicos-szigetek): 45/150

 10. George Rodger (Hongkong): 45/98

 

A listából kitűnik: a veteránok többsége meglehetősen egzotikus helyeken ragadt "nyugdíjas korig" a válogatottban. Az abszolút csúcstartó Dewsbury esetében például nem tekinthető hivatalos válogatott meccsnek a Fröya-sziget legjobbjai elleni 0-15-ös vereség, hiszen egyik sem tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA).

A 4,5 margitszigetnyi területen körülbelül 600 fő lakta Sark-sziget történetének egyik érdekessége, hogy 1990-ben megpróbálta elfoglalni egy munkanélküli atomfizikus. Egy éjjel kiplakátozta, hogy másnap délben megszállja a szigetet, de néhány perccel az akció előtt őrizetbe vették, amikor éppen betárazta a fegyverét.

De hogy ne vicceljük el teljesen a legidősebb válogatott focisták méltatását: azért a görög Jorgosz Kudasz a maga 48 évével, vagy a walesi Billy Meredith - a szigetországi foci első sztárja - 45 évesen jegyzett csapatban játszott.

Igaz, utóbbi 1920-as leköszönése óta sokminden változott a fociban. Előbbi, Kudasz pedig 1995-ben, 13 évvel a visszavonulása után kapott búcsúmeccset. Csapatkapitányként 28 percet játszott a görög-jugoszláv barátságos mérkőzésen.

A hivatalos FIFA-meccseken idősb MacDonald Taylor a rekorder, ő ugyanis 2004-ben, 46 évesen játszott Saint Kitts és Nevis ellen. Nem lehetett szép emlék: 7-0-ra kapott ki az Amerikai Virgin-szigetek csapata...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?