időjárás
Télen nem lehet eleget enni ebből a hagyományos magyar fogásból! A kocsonya amellett, hogy finom, nagyon egészséges is; lássuk, mi mindenben támogatja a szervezetedet, ha rendszeresen fogyasztod!
Minél több benne a bőrös-csontos hozzávaló, és minél tovább főzöd, annál finomabb és egészségesebb lesz. A kocsonya egész télen jólesik, és érdemes is minél többször fogyasztani, hiszen tele van olyan anyagokkal, melyekre különösen a téli hónapokban nagy szüksége van a szervezetünknek. Keveset nem lehet belőle csinálni, de nem is érdemes, hiszen garantáltan elfogy, és legalább 6-8 órán keresztül kell főzni, hogy tökéletes legyen. Amellett, hogy finom, a kocsonya egészséges is; összegyűjtöttük, miért érdemes minél gyakrabban enni!
A kocsonya tele van fehérjékkel, aminosavakkal, és nagyon magas a tápértéke; nem véletlen, hogy a régiek pont télen főzték, amikor a szervezetünknek több energiára van szüksége. Főzés után szedd le a zsírját, így egészségesebb, és a diétádba is beilleszthető fogás lesz belőle.
Mivel bőrös-csontos húsokból készül, rengeteg benne a kollagén; ezért dermed meg a kocsonya. A kollagén beépül az ízületekbe, azok ettől rugalmasabbak, egészségesebbek lesznek, de szükségük van rá az izmoknak, az inaknak is. A kollagén feszesebbé teszi a bőrt, és segít a csontok újraépítésében. Csorgass egy kevés friss citromlevet a kocsonya tetejére, mert a benne lévő C-vitamin segít, hogy hatékonyabban be tudjon épülni a szervezetedbe a kollagén.
Télen rengeteg a vírusfertőzés, és könnyebb megfázni is, ezért ilyenkor nem árt egy kis extra segítség az immunrendszernek. A kocsonyában rengeteg olyan aminosav található – például arginin és lizin –, melyek támogatják az immunrendszer működését, így ha rendszeresen fogyasztod, kisebb eséllyel fogod elkapni a vírusos megbetegedéseket.
Nemcsak a benne található kollagén miatt lesz feszesebb tőle a bőrünk, de azért is, mert a kocsonyában lévő egyes aminosavak serkentik a szervezetünk kollagéntermelését. Ez pedig elsősorban az arcbőrön látszik meg: feszesebb, hidratáltabb lesz, még a ráncok mennyisége is csökkenhet.
A benne lévő fehérjék támogatják a bélműködést, és védik a bélnyálkahártyát a károsodástól, így az emésztésed is jobb lesz, ha sok kocsonyát eszel.
A benne található glicin nevű aminosav csökkenti a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, így segít stabilizálni a vércukorszintet.