kulcsár edina
Ezt az egyszerű köretet elvileg mindenki el tudja készíteni, de a gyakorlatban sokszor puha lesz a végeredmény, hiába sütöd nagy lángon. Mutatjuk, hogyan lesz finom és ropogós a sült krumpli!
Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb köret, hiszen szinte mindenhez passzol, és gyorsan el lehet készíteni. Akár hasábban, akár kockákra vágva szereted, a sült krumpli akkor az igazi, ha a külseje roppanós; de ezt nem is olyan könnyű elérni! Ha túl forró az olaj, akkor eléghet, ha nem elég forró, akkor puha maradhat a krumpli, ráadásul megszívja magát olajjal. De ha még el is találod a tökéletes hőfokot, akkor se biztos, hogy sikerül ropogósra sütni a héját. A titok nyitja az, hogy nem elég csak nyersen az olajba tenni a felvágott krumplit; érdemes bevetni némi praktikát.
A feldarabolt krumplit érdemes alacsony hőfokon, olajban elősütni, majd szoba-hőmérsékletűre hűteni, és utána magas hőn ropogósra pirítani. Azt is megteheted, hogy előfőzöd a burgonyát, és utána sütöd ki forró olajban; a végeredmény így is ropogósra sült krumpli lesz.
A ropogós külső mellett egy kis extra pirosságot adhatsz a krumplinak, ha sütés előtt az olajban hagymát pirítasz; ez leginkább a kockára vágott burgonya esetében szokták alkalmazni. A megsült hagymát vedd ki az olajból, majd mehet bele az elősütött vagy előfőzött krumpli, aminek így sokkal sötétebb barna, enyhén piros színe lesz, és nemcsak jól fog mutatni a tányéron, de az íze is páratlan.