2 hónapja

Ettől a trükktől lesz tökéletes a kocsonya

Most már igazán itt az ideje az elkészítésének! A tökéletes kocsonya tiszta, rezgős, telis-tele van húsos finomságokkal, és természetesen isteni az íze. Mutatjuk, mitől lesz olyan, amilyennek lennie kell!

Nincs mese, itt a tél, el kell készíteni ezt a húsos finomságot. Van, aki zöldséggel, mások füstölt hússal szeretik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes kocsonya nem maradhat el a téli finomságok közül, sokan az ünnepi menübe is felveszik. Ha ismered a tökéletes kocsonya három titkát, akkor lehetetlen elrontani ezt a hagyományos ételt; mutatjuk, mi adja a szívét-lelkét!

A tökéletes kocsonya titka a sok-sok bőrös hozzávaló.
A tökéletes kocsonya titka a hosszú főzési idő. Fotó: New Africa / Shutterstock

1. Sok-sok bőrös-csontos hozzávaló

Minél többféle, annál jobb: csülök, köröm, malac füle és farka, bőrkedarabok minden mennyiségben mehetnek bele, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik a kocsonya, tőlük lesz szép, rezgős. Ha megspórolod ezeket a hozzávalókat, nem fog megdermedni a lé. 

2. Rengeteg idő

Nem nehéz kocsonyát készíteni, de fel kell készülnöd arra, hogy egy egész délelőtt vagy délután elmegy rá. Ugyanis akkor lesz tökéletes, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön, gyöngyözve főzöd. A hosszú főzési időnek köszönhetően a csontos, bőrös húsokból rengeteg zselésítőanyag fő ki. Emellett ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.

3. Fokhagymából nem lehet túl sok

Enélkül semmit nem ér az egész, hiszen a kocsonya meghatározó alapízét a fokhagyma adja. Ne sajnáld belőle, bőségesen adj a főzéshez fokhagymát akár egyben, akár megmosott, félbevágott gerezdekben!

 

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos hús
  • 1 kg csülök
  • 5 tk só
  • 3 tk szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 liter víz
Ne spórolj a bőrös-csontos hozzávalókkal! Fotó: Pixabay,com

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat, borotváld le szükség szerint a malac bőréről a szőrszálakat, a húsokat mosd meg. 
  • Egy nagy lábasban, lassú tűzön tedd fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedd le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
  • Gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
  • Merd tányérokba, mélyebb edényekbe, és tedd hűvös helyre; várd meg, míg megdermed.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gusztustalan körmök, fellógatott használt óvszerek, hullaszerű ágyneműk a szálláshelyeken

vg.hu

Több évtizedes magyar rekordot múlt felül Beyoncé

borsonline.hu

Megrázó videó, tömegverekedés a Ferencvárosban

hirtv.hu

Napindító - Haderőreform és innováció

life.hu

Saját férje buktatta le a kiskorú tanítványával szexelő tanárnőt

magyarnemzet.hu

Bayer Zsolt a finn transznemű műkorcsolyázó produkcióját értékeli + videó

origo.hu

Épphogy összeköltöztek, máris bővül Tóth Andiék családja

mindmegette.hu

Házi praktikák: így lesz csillogó hófehér a fürdőkádad

ripost.hu

Ledobta a melltartóját, nagyot villantott az orosz kebelcsoda

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Különleges vendége van Balin Horváth Évának - Fotó

ripost.hu

Nagy az aggodalom: Szabó Zsófi szerelmétől féltik Miller Dávidot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

FAZÉK

Így készül a legfinomabb krumplipüré: nem hiszel el, hogy mi a titka

FAZÉK

Ropogós csörögefánk: ezt a farsangi finomságot ne hagyd ki

FAZÉK

Így készül a kefires fánk: ennél gyorsabb recept nincs

FAZÉK

Eszméletlen fakanál-trükk: ettől lesz szupermagas a piskóta

FAZÉK

Ettől lesz sokkal finomabb a grízes tészta

FAZÉK

Trükkös túrós süti túró nélkül: isteni finom és sosem mondanád meg, miből van

FAZÉK

Egyszerű házikenyér 45 perc alatt, kevesebb mint féláron

FAZÉK

Ezt a trükköt ismerned kell, ettől lesz isteni a tojásleves