2 hónapja

Így süsd a hurkát és a kolbászt, hogy ne durranjon ki!

Ez az egyik legfinomabb téli fogás, kár lenne kihagyni! A hurka és kolbász sütése azonban hiába tűnik egyszerűnek, gyakori, hogy menet közben a hurka szétdurran. Ezzel a trükkel azonban ez nem fordulhat elő.

Eljött a disznótoros ételek ideje, és akár háztól szerzed be az alapanyagokat, akár a hentesnél veszed, a hurka és kolbász sütése nem maradhat el. Ez a páros isteni finom, rendkívül laktató, és akár ebédre, akár vacsorára fejedelmi lakoma lehet. Tálalhatod mustárral, házi savanyúsággal, de mindenképpen friss kenyér dukál hozzá. A hurka és kolbász sütése bár elsőre egyszerűnek tűnik, nagyon könnyen előfordulhat még a legjobb recept mellett is, hogy a hurka kidurran. Szerencsére ezt el lehet kerülni, mutatjuk a trükköt!

A hurka és kolbász sütése gyors és egyszerű, de van, hogy baki történik közben.
A hurka és kolbász sütése nem nagy ördöngösség, csak pár dologra kell figyelni. Fotó: Peter Gyorfi-Batori / Shutterstock

Elő a fogpiszkálóval!

Megoszlanak a vélemények, meg kell-e szurkálni a hurkát, kolbászt sütés előtt, és sokszor ennek ellenére is szétrepedhet a sütőben. A szurkálós módszer továbbfejlesztett változata szerint fogpiszkálókat kell szurkálni a hurkába, kolbászba még azelőtt, hogy a sütőbe kerülnének; így a gőz a lyukakon távozni tud, de a bél sem reped meg.

Egyszerű és zseniális trükk: a hurka és kolbász sütése így gyerekjáték! Fotó: Vali hagyományos konyhája / Facebook

Lassan kezdd sütni

Persze önmagában a fogpiszkálós módszer sem fog működni, ha a hurka és kolbász sütése során nem tartasz be néhány alapszabályt. Például, hogy minél lassabban indítod a sütést, annál valószínűbb, hogy egyben maradnak a finomságok. Hideg sütőbe tedd, ha tepsiben sütöd, ha pedig a tűzhelyen, serpenyőben, akkor ne a forró zsírba dobd a hurkát, kolbászt, hanem együtt melegedjen fel vele. Tűzhelyen tegyél rá fedőt, és tartsd a főzőlapot alacsony hőfokon. Aranyszabály, hogy akár sütőben, akár tűzhelyen sütöd, egy kevés zsiradékot is vizet mindig tegyél alájuk.

Így készítsd:

  • Mindig megbízható helyről szerezd be a hurkát, kolbászt, hiszen fontos, hogy friss legyen.
  • Áztasd sütés előtt 10-15 perccel hideg vízbe, így rugalmasabb lesz a bőr, és kisebb az esélye, hogy szétpukkan.
  • A lecsepegtetett hurkát és kolbászt tedd egy zsiradékkal kikent tepsibe. Szúrd beléjük a fogpiszkálókat, önts alájuk egy deci vizet. 
  • Tedd a hideg sütőbe, majd indítsd el a sütést: 160 Celsius-fokon körülbelül 30-40 perc alatt meg is sül a hurka és a kolbász. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Élő adásban szidta a méregdrága felcsúti focistát a Puskás Akadémia edzője

origo.hu

Bugyiban mutogatja magát a TV2 műsorának győztese

borsonline.hu

„Éreztem, hogy velem együtt sír a közönség” – mindenki ledöbbent, ki nyerte meg a Csináljuk a fesztivált! új évadát

mandiner.hu

Nem várt helyről érkezett a kritika: Jakab Péter nekiment Donáth Annának

ripost.hu

Megszólalt a szakember Tápai Szabina és Kucsera válásáról

hirtv.hu

Európai híradó: Brüsszel eddig még nem fizetett semmit a tagállamoknak a határvédelemért

origo.hu

Szexi, gazdag nők, akiket ugyanaz a rapper csábított el. Mi lehet a titka?

mindmegette.hu

A világ 100 legjobb tortája: két magyar desszert is a listán!

ripost.hu

A házasságig nem költözik össze vőlegényével Agárdi Szilvi

ripost.hu

Fotó bizonyítja! Berki Krisztián barátjához jár Mazsi

ripost.hu

Heti top: elhunyt a legendás olimpikon, Schumacher nagy lehetőséget kapott

ripost.hu

Rengetegen lettek milliomosok, mutatjuk a lottószámokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

FAZÉK

Ropogós csörögefánk: ezt a farsangi finomságot ne hagyd ki

FAZÉK

Így készül a kefires fánk: ennél gyorsabb recept nincs

FAZÉK

Eszméletlen fakanál-trükk: ettől lesz szupermagas a piskóta

FAZÉK

Készíts házi tésztát, rengeteget spórolhatsz vele

FAZÉK

Ettől lesz sokkal finomabb a grízes tészta

FAZÉK

Trükkös túrós süti túró nélkül: isteni finom és sosem mondanád meg, miből van

FAZÉK

Egyszerű házikenyér 45 perc alatt, kevesebb mint féláron

FAZÉK

Ezt a trükköt ismerned kell, ettől lesz isteni a tojásleves