3 hónapja

Ezt rakd az ünnepi sütibe, ha drága a vaj

Közeleg a karácsony, de egyre drágább sütit sütni, hiszen szinte mindenbe kell vaj vagy margarin. Szerencsére vannak olyan alapanyagok, melyeket bátran lehet a süteménybe tenni vaj helyett, és sem az állagán, sem az ízén nem fogod érezni a különbséget. Sőt: van, amivel még finomabbak is!

Elképzelhetetlenek az ünnepek egy kazalnyi sütemény nélkül, így nincs mese: akkor is sütni kell, ha drága a vaj. Nem muszáj azonban egy vagyont költened a karácsonyi finomságokra, hiszen a süteménybe vaj helyett rengeteg mindent tehetsz – és a végeredmény így is isteni lesz. Nem kell tehát kihagyni idén sem a jól bevált recepteket, elég néhány praktikát bevetni. Mutatjuk, mi mindent lehet a süteménybe keverni vaj helyett!

Észre se lehet venni, ha ezeket a hozzávalókat teszed a karácsonyi süteménybe vaj helyett.
A legtöbb karácsonyi süteménybe vaj helyett bátran tehetsz olcsóbb hozzávalókat. Fotó: Magdalena Kucova / Shutterstock

Kevert tésztákba jöhet az olaj

Kevert tésztákba tökéletes helyettesítő az olaj. Fotó: Pixabay.com

Nem véletlenül szeretjük ezeket a süteményeket, hiszen omlósak, isteni finomak, és gyorsan elkészülnek. Szerencsére a kevert tésztákba sok mindennel helyettesíthető a vaj: olajat is bátran használhatsz helyette, lehet szó repce-, napraforgó- vagy olívaolajról is. Amennyi vajat tennél a sütibe, annak a mennyiségnek a 7/8-ának megfelelő olajat tegyél a tésztába.

Kekszekhez, linzerekhez kiváló a zsír

A linzerek receptjei hagyományosan zsírt írnak margarin és vaj helyett. Fotó: Pixabay.com

Nagyanyáink még szinte kizárólag zsírral készítették ezeket a süteményeket, hiszen a vaj drága volt. A zsírral készült linzer omlósabb, könnyebb lesz, mintha vajjal vagy margarinnal készítenéd. A receptet egyszerűen alakítsd át: 10 dkg vajnak 8 dkg zsír felel meg, tehát eszerint adagold a tésztához. Fontos, hogy natúr ízű sertészsírt használj, a sült ízűek pogácsába isteniek, de süteménybe vaj helyett nem jó választás. A zsír sokkal gyorsabban olvad, mint a margarin, a linzertészták pedig egyébként is kényesek a hőmérsékletre, így csak akkor fogj bele, ha már vajjal, margarinnal rutinosan tudsz linzereket készíteni, hiszen zsírral még fontosabb, hogy minél gyorsabban dolgozd össze a tésztát!

Kelt tésztákba jöhet a tej és a joghurt

Sokan kelt tésztából készítik a bejglit. Fotó: Pixabay.com

A kelt tésztákból készült sütemények is előkelő helyet foglalnak el az ünnepi asztalon, elég csak a bejglire gondolni; ám nem feltétlenül kell vajat tenni a tésztájukba! A régi receptekben főleg tejfölt javasoltak, de helyette bátran tehetsz natúr joghurtot is, vagy akár egy-két deciliter tejet is. Könnyebb, foszlósabb lesz a tészta, mint vajjal; de ha mindenképpen zsiradékot szeretnél tenni a kelt tésztás süteménybe, itt is alkalmazhatod a zsírt, vagy akár az olajat is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb amputáción esett át az olimpiai bajnok sztársportoló

origo.hu

Tolvai Reni k*rvának nevezte Tóth Andit, most meg vele pózol - kép

borsonline.hu

Defektet kapott egy busz: 25 ember meghalt, sok a sérült

hirtv.hu

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

ripost.hu

Brutális lesz, ami lecsap hazánkra - jön az égi áldás minden formában

hirtv.hu

Bécsben már több a halal kebabos, mint a pereces

origo.hu

Lelepleződött az ukránok nagy hazugsága

mindmegette.hu

Zseniális zserbógolyó, aminek a receptjét a szomszéd is követelni fogja

ripost.hu

Itt a bizonyíték: Megdöbbentő dolgot vettünk észre Szabó Zsófi friss fotóján

ripost.hu

Az ország legjobb nőivel bulizott éjszaka Peller Anna leendő exférje, Mikike

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Fantasztikus csokitorta háztartási kekszből, sütés nélkül

FAZÉK

Megújult a répatorta és eszméletlen finom lett

FAZÉK

Mindennél finomabb a medvehagymás pogácsa, mutatjuk a receptet

FAZÉK

Így készül a kefires lángos: a tésztáját több napig használhatod

FAZÉK

7 hatalmas hiba, amit szinte mindenki elkövet reggeli közben

FAZÉK

Eláruljuk a titkot: így főzz tökéletes rizst!

FAZÉK

Így lesz két perc alatt mindig friss palacsintád otthon

FAZÉK

Korog a gyomrod az éhségtől? Akkor ezeket az ételeket messze kerüld el, mert csak még éhesebb leszel!