2 hónapja

Mit lehetne tenni a zöld fügével? Az is jó valamire?

Sokszor roskadásig van velük a növény, de már esélyük sincs beérni a fagyokig. De ilyenkor mi lehet kezdeni velük? Ki kell dobni, vagy fel lehet használni valahogyan?

Idén jó idő volt a fügékre, bőséges volt nyáron a termés – ám még jócskán vannak a bokrokon, fákon zöld termések, amiknek már nem valószínű, hogy lesz idejük beérni. Nagy kérdés, vajon utóérő-e a füge; a válasz, hogy igen is, meg nem is. Az éréshez etilén gázra van szükség, amit csak akkor kezd a füge gyümölcs termelni, amikor már beindult az érési folyamat. Tehát, ha szép nagy, puha, de még zöld fügéid vannak, azok be fognak érni a hűtőben, konyhapulton néhány nap alatt. A kicsi, kemény zöld fügék azonban nem, hiába szeded le őket. Ha nem szeretnéd, hogy kárba vesszen, szerencsére vannak receptek, amikkel a zöld termés is menthető: isteni finom, mediterrán csemegéket készíthetsz belőlük, ami télen igazi kincs lesz. Mutatunk három receptet!

Green,Unripe,Figs,Fruits,On,The,Branch,Of,A,Fig
A kemény, zöld füge már nem fog beérni a fán. Fotó: Shutterstock


 

Kandírozott füge

Green,Fresh,Fig,Jam,,Turkish,Dessert.,(turkish,Name;,Incir,Receli)
Különleges, édes téli csemege. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • 1 kg cukor
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál ecet

Elkészítés:

  • Forralj egy lábasban egy liter ecetes vizet, és főzd meg benne a zöld fügéket, hogy megpuhuljanak. Figyelem, a fügék szárát le kell vágni, hiszen az nem fog megpuhulni!
  • Főzz a másfél liter vízből és az 1 kiló cukorból szirupot, és főzd fel benne az előfőzött zöld fügéket. Adhatsz hozzá fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, citromkarikákat ízlés szerint. Pár perc forrás után vedd le a fazekat a tűzről, fedd le, és hagyd állni 24 órát.
  • Másnap vedd ki a fügéket a szirupból, és forrald fel újra a szirupot. Forgasd bele a fügéket, és újra hagyd állni egy napot; a harmadik napon ismételd meg.
  • Az utolsó felfőzés után kész a kandírozott fügéd; tedd őket kisebb üvegekbe, öntsd rájuk az újra felfőzött szirupot, és zárd le. Isteni csemege lesz az ünnepek alatt.

 

Zöld füge befőtt

Green,Fresh,Fig,Jam,,Turkish,Dessert.,(turkish,Name;,Incir,Receli)
A cukor miatt az éretlen füge is édes lesz. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld füge
  • 2 kg cukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a zöld fügéket, vágd le a szárukat, majd szurkáld meg őket több helyen villával, hogy mindenhol átjárhassa őket a lé.
  • Tedd fazékba a fügéket, borítsd rájuk a cukrot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Forrald fel, és lassú tűzön körülbelül egy órán át főzd, lefedve.
  • Szedd a gyümölcsöket a levük nélkül csírátlanított befőttes üvegekbe. A levet forrald újra, majd szűrd le. 
  • Tegyél az üvegekbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd öntsd a fügékre a forró levet. Zárd le az üvegeket, és tedd száraz dunsztba.


 

Pikáns savanyúság zöld fügéből

Close-up,Of,Delicious,Conserved,Unripe,Fig,On,A,Spoon,Over
Isteni finom sültekhez, pörköltekhez. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • éretlen füge

savanyúság alaplé:

  • 8 dl víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 1 ek só
  • 4-6 kanál cukor
  • 1 mk szalicil vagy nátrium-benzoát
  • 1 mk borkén

Elkészítés:

  • Készítsd elő a fügéket a savanyításhoz: alaposan mosd meg őket, vágd le a szárukat, majd tedd fel őket egy fazék vízben. Forralj rajtuk egyet, majd vedd ki őket a vízből. Erre azért van szükség, hogy kijöjjön a fehér nedv.
  • Készítsd el a savanyúság alaplevelet; a füge mennyiségétől függ, mennyire van szükséged. Ha bizonytalan vagy, töltsd befőttes üvegekbe a fügéket, öntsd őket színültig vízzel, majd egy nagyobb edénybe öntsd le róluk a vizet – így tudni fogod, mennyi alaplére lesz szükséged. 
  • Az alaplé hozzávalóit add hideg vízhez, és alaposan keverd el benne őket. Forralni, melegíteni nem kell.
  • Jó szorosan helyezd el a fügéket csírátlanított befőttes üvegekben, majd öntsd rájuk a felöntőlevet úgy, hogy teljesen ellepje. Zárd le az üvegeket, és mehetnek is a kamrapolcra.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!