Krausz Gábor
Mindenki szereti, de nagyon macerás elkészíteni, ráadásul sokszor a végeredmény nem is lesz hibátlan. Mutatjuk, mit kell tenni, hogy ne folyjon ki a sajt a panírból!
Az igazán jó rántott sajt kívül ropogós, a belsejében a sajt folyós, és elolvad a szádban, ha megkóstolod. Sokan bele se mernek fogni, hiszen úgyse lesz olyan, mint az étteremben; pedig kár lenne kihagyni ezt az isteni ételt. A legtöbb kudarcot az okozza, hogy a panírozott sajt szanaszét folyik a forró olajban, és a végeredmény se gusztusos, se finom nem lesz. A dupla panír sokszor nem elég: bár ez az egyik kulcsa, hogy ne robbanjon szét a rántott sajt, van még néhány szabály, amiket érdemes betartani. Ha ezeket megfogadod, isteni és tökéletes rántott sajtot készíthetsz.
Rántani való sajtot válassz
A legalapvetőbb lépés, hogy jól válaszd ki a sajtot, amit ki szeretnél rántani, hiszen a lágyabbakat egyáltalán nem lehet, de a kemények között is van, amelyik alaposan feladja a leckét. A trappista, ementáli, gouda nem okoz csalódást, de érdemes tenni egy próbát a camembert-el is – utóbbit csak haladóknak ajánljuk!
Ne legyen vastag a szelet
A jó rántott sajt titka a legfeljebb egy centiméter vastagságú sajtszelet, hiszen így rövid idő alatt át tud sülni. Ez azért jó, mert nem szívja meg magát olajjal.
Csakis duplán érdemes panírozni
Kezdd el a szokásos módon panírozni a sajtszeleteket; érdemes őket enyhén megsózni, így jobban tapad rájuk a liszt. Ha túlvagy a liszt-tojás-zsemlemorzsa hármason, menjenek a szeletek még egy kört az edények között: vagyis panírozd újra a bepanírozott sajtszeleteket. A legvégén nyomkodd be alaposan a morzsába, és hagyd, hogy jól megszívja magát.
Hűtsd be egy kicsit
Fontos lépés ahhoz, hogy egyben maradjon a bundázott sajt sütés közben: tedd be a panírozott szeleteket a hűtőbe vagy a fagyasztóba annyi időre, hogy jó hidegek legyenek, és csak közvetlenül a sütés előtti pillanatokban vedd elő őket.
A villa tabu!
Még a fentiek ellenére is széteshet sütés közben a sajtod, ha megsérted a bundát a villa hegyével, ezért rántott sajt készítésénél tilos ezt az eszközt használni. Helyette lapátot vagy csipeszt használj, amikor forgatod az olajban a sajtokat.
Legyen tűzforró az olaj
Ahhoz, hogy a lehető leghamarabb készre süljön a sajt, forró olajra van szükség; így 20-30 másodperc alatt is kész lehet egy-egy oldala. Fontos, hogy csak annyit tegyél a forró olajba, hogy ne érjenek össze, hiszen ha emiatt sérül a bunda, szétfolyik a sajt. Ne piszkáld, emelgesd őket, míg sülnek, csak akkor nyúlj hozzájuk, amikor átforgatod; ha idő előtt felemeled őket, a hideg levegő hatására felfújódik, majd szétreped a bunda, és kifolyhat a sajt.