ÉLETMÓDI

Vörös kód: holnaptól tomboló hőségre kell számítani

Vasárnaptól elképesztő forróság lesz Magyarországon.
  • Szerző: RIPOST

Rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől az egész országban életbe léptetik a vörös kódot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra szinte az egész országra figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is adtak ki a hét utolsó napjára, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot is.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Jövő hét elején pedig várhatóan tovább fokozódik a hőség. 

A vörös kód -10 °C alatti, vagy 27 °C fölötti nappali középhőmérséklet esetén kerül alkalmazásra. Ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik. A befogadott személy krízisellátásban részesül, azaz a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket biztosítják, illetve a kiszáradást megelőzve folyadékot biztosítanak a kód visszavonásáig. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?