ÉLETMÓDI

Veteményesed gyilkosa lehet a mostani kártevő roham

Mindent felfal, ami az útjába kerül, és igen gyorsan szaporodik.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Akad egy bogár a kertedben, amellyel jó eséllyel találkoztál már, de nagyon hasznos, ha minden további találkozást megakadályozol vele. Ez pedig nem más, mint a burgonyabogár. Kellemetlen, kártékony és nemkívánatos. Na de miről ismered fel és hogyan tudsz védekezni ellene? Most elmondjuk.

Hogy néz ki? És mi a baj vele?

Mexikóból származik, valamikor az 50-es évek környékén találkoztak vele először itthon, és maga a bogárka egészen kis csinos a többi rovarhoz képest. Csakhogy nagy étkű, jó étvágyú, és pont olyasmiket szeret enni, amit egyáltalán nem neki szánunk: kedvence a burgonya, a paradicsom, a padlizsán.

Az inváziót többnyire májusban kezdik el, de egyáltalán nem lesz tőlük nyugtod egészen nyár végéig, ha egyszer a közeledbe kerültek. Július közepén ugyanis már meg is kezdődik a tavasztól fejlődő generáció peterakása, így aztán hamarosan újabb hullámmal kell majd számolnod. Az esős nyár kifejezetten kedvez a szaporodásuknak, ez pedig az előző hetek után különösen aggasztó hír lehet.

Mit tudsz tenni ellene?

Rágják a lombokat, rágják a termést, intenzíven petéznek és szaporodnak, ősszel pedig nekiáll gond nélkül áttelelni a talajban, így aztán nincs könnyű dolgod, ha fel akarod venni a kesztyűt.

Hatékony, de eléggé visszataszító és körülményes megoldás lehet, ha egyszerűen összetaposod azokat a példányokat, amelyekkel találkozol. Persze ez jó eséllyel egy véget nem érő folyamat lesz. Ezért inkább a permetezés az, amivel a legjobban jársz. A vegyszerek közül segítségedre lehet a Mospilan, az Actara, a Spilan, a Warrant, a Coragen vagy a Kohinor.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?