ÚTISÚGÓ

Visszasírjuk a Bambit, és hiányoljuk a Balatonon az igazi retró helyeket

Tombol a retróláz és az emberek akár hajlandóak többet is fizetni egy múltidéző termékért vagy szolgáltatásért - derült ki egy retróra szakosodott blog kutatásából.
címkék:

A magyarok 84%-a szerint a retró manapság mindent visz!

- többek között ez derült ki a Nagy Retró Kutatásból, amelyben több mint 2400-an válaszoltak a feltett kérdésekre.

Érdekes, hogy a 24 év alatti válaszadók gyakrabban vásárolnak retró termékeket vagy szolgáltatásokat, mint az idősebbek. Összességében azonban elmondható, hogy a kitöltők közel 90 százaléka vásárolt egy éven belül valamilyen 25 évnél régebbi tárgyat vagy olyan terméket, mely a boltokban most is kapható, de megjelenésében a retró irányzatot képviseli.

A kutatásban arra is keresték a választ, hogy az egyes terméktípusok esetében mennyiben befolyásolja a vásárlás előtti döntést egy jól sikerült múltidéző megjelenés.  Kiderült, hogy nem érdemes a ruházati- és műszaki cikkek esetében visszakanyarodni a múlthoz. A döntéseket komolyan befolyásoló tényezőként a szállások, a vendéglátóhelyek és programok esetében viszont érdemes a retróval számolni, de az élelmiszerek esetében is sokat nyomhat a latban egy ilyen megjelenés vagy íz.

Egy igazán jó retró termék vagy szolgáltatás az előző rendszer stílusát kell, hogy idézze. A válaszadók túlnyomó része az olyan vendéglátó- és szálláshelyeket kedveli, melyek

a lehető legjobban megidézik egy kor hangulatát.

Valószínűleg a gyermek-, és fiatalkori emlékeknek köszönhető, hogy a 2400 kitöltő két harmada az előző rendszer stílusát kedveli a legjobban, míg az amerikai- vagy éppen olasz retró jóval kevésbé népszerű. Érdekesség még, hogy a múltat megidéző szolgáltatásokért vagy termékekért hajlandóak vagyunk többet is fizetni.

Kiderült az is, hogy miket hiányolunk a leginkább az előző rendszer idejéből. Ha a Balaton világát nézzük, akkor egyértelmű, hogy a kertmozik és az olcsó étkezési lehetőségek (automaták, önkiszolgáló éttermek) után vágyódunk leginkább, de minden harmadik válaszadó felélesztené az olcsó SZOT üdülések rendszerét is. Abban is nagy volt az egyetértés, hogy

a kölcsönzők és a korabeli strandcikkek felett végérvényesen eljárt az idő.

Nagyon hiányoljuk viszont a Bambit, hiszen az említett rangsort toronymagasan ez a régi szörp nyerte. Utána szinte holtversenyben említették a válaszadók a Trappert, a Traubit és a Trabantot, míg mögöttük a Márka, valamint két szórakoztató elektronikai gyár a Videoton és az Orion futott be.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?