ÚTISÚGÓ

Vakációzik a család, avagy hogyan ne vesszünk össze a nyaralás alatt!

A nők az élményeket keresik, míg a férfiak inkább passzív kikapcsolódással töltődnének fel nyaraláskor. Az egyik legfrissebb, hazai biztosító által készített kutatás szerint a nők és a férfiak elképzelése a pihenésről vagy a nyaralás alatti időtöltésről sok szempontból eltér, melyre érdemes előre felkészülni.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A magyar lakosság közel kétharmada (63%) szokott nyaralni, a nyaralók majdnem fele külföldre is eljut. A nyaralás – és különösen az, hogy belefér-e külföld is – nagyrészt pénzkérdés.

Azt, hogy hogyan nyaralunk, viszont nem a pénztárcánk határozza meg

A nyaralók megosztottak abban, hogy aktív kikapcsolódásra vágynak, vagy inkább csak lazulni, pihenni szeretnének. A nyaralók 45 százaléka a lehető legtöbbet ki szeretné hozni a nyaralásból, minél több új élményre vágyik, 55 százalékuknak viszont a pihenés a lényeg, így ők azt sem bánják, ha emiatt kevesebb programon vesznek részt. A fenti különbségek hátterében nem az anyagiak állnak, sokkal inkább az egyéni ízlés.

A férfiak inkább lazulásra vágynak, a nők az élményeket keresik

A férfiak és a nők különböző módon töltődnek fel egy-egy nyaralás alkalmával. A nők jobban vágynak aktív pihenésre vakációjuk alatt, rájuk jellemzőbb, hogy az élményszerzés, a programokkal teli kikapcsolódás inkább a cél, és a férfiakhoz képest számukra fontosabb, hogy minél több új impulzus érje őket. A kutatás rámutatott arra is, hogy nyaralás alatt a nők kíváncsisága, nyitottsága is nagyobb, mint férfi társaiké; a helyi nevezetességek, a kultúra és a gasztronómia iránt is jobban érdeklődnek. A férfiak csekélyebb mértékben kívánnak részt venni különböző programokon, míg a nőkhöz képest rájuk jellemzőbb, hogy pihenni szeretnének. Harmaduk szívesen tölti napközben a szálláson az idejét, és nem bánja, ha emiatt kevesebb élménnyel megy haza.

Ki játszik a gyerekkel a nyaralás alatt?

A családosoknál az egyik legnépszerűbb tevékenység a közös játék a gyerekekkel, belföldi és külföldi utazás esetében egyaránt.

Úgy tűnik, vakáció alatt a nők és a férfiak hagyományos szerepei kicsit felcserélődnek,

és azokat a programokat választják inkább nyaraláskor, melyekben a hétköznapok során kevésbé lehet részük. Így lehet az, hogy a férfiak többet játszanak a gyerekekkel, hiszen valószínűleg a mindennapokban kevesebb lehetőségük akad erre. Belföldi utazáskor a családos férfiak nagyon magas, 94 százalékos arányban, külföldi nyaraláskor 87 százalékban mondták tipikusnak a gyerekekkel való foglalkozást.

Hogyan simíthatjuk el az esetleges súrlódásokat?

Mindenkinek mást jelet a kikapcsolódás, és ezek a különbségek kellemetlen helyzeteket is okozhatnak, pont akkor, amikor szeretnénk élvezni a szabad napjainkat. Ha a párok nyíltan beszélgetnek arról, hogy milyen időtöltésre vágynak szabadságuk alatt, és előre megtervezik, hogyan fogják eltölteni a kikapcsolódásra szánt napokat, könnyebb lesz elkerülni az összezörrenéseket.

Még az otthoni tervezésnél összeállíthatják a heti programot úgy, hogy a család minden tagjának jut olyan nap, amelyet ő tervezhet meg, ő lehet a „nap túravezetője”. Így

már az utazás előtt fel tudnak készülni a számukra kevésbé vonzó programokra is.

Sőt, akár még élvezhetőbbé tehetik azokat saját maguk és mások számára egyaránt, ha például egy-egy városnézés kapcsán utánajárnak a helyi nevezetességek történetének, a városi legendáknak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?