ÚTISÚGÓ

TOP10 beltéri program rossz időre

Tíz tökéletes beltéri program országszerte: belekóstolhatunk a villámkészítésbe, Öveges professzor kísérleteivel szórakozhatunk, megnézhetünk egy igazi napkitörést, mindent megtudhatunk a fákról, vulkán gyomrában sétálhatunk és belepillanthatunk a leghíresebb kerámiagyár titkaiba vagy a lovagkor világába
  • Szerző: RIPOST

FUTURA – Tudománykedvelőknek

Mosonmagyaróváron  a természettudományok rejtélyes világát tapasztalhatjuk meg a számtalan elképesztő játék, kiállítás és show közben. Van itt a nagyobbaknak Pániklabor szabadulós játék, villámokat generálhatunk a Tesla transzformátorral, modellezhetjük az űrkutatást, kipróbálhatjuk a repülőgép-szimulátort és még rengeteg dolgot.  

 

CSOPA – Fizikarajongóknak

A budapesti Csodák Palotájában hasonlóan tudományos ihletésű, fantasztikus játékokkal találkozhatunk. Ha óriás zongorán játszanánk, kipróbálnánk, milyen a gigantikus optikai csalódás vagy elheverednénk egy igazi fakírágyon, feltétlenül keressük fel az Öveges professzor megálmodta fizikai csodapalotát. 


 

 

PANNON CSILLAGDA – Ûrfürkészeknek

Bakonybél Zirc és a Bakony legmagasabb hegyének közelében álló község, s amellett, hogy Cseh Tamás gyakran táborozott itt, nevezetessége, hogy nagyon alacsony a fényszennyezettsége. Épp ezért is épült meg itt a hatalmas csillagvizsgálóval felszerelt planetárium. Beöltözhetünk űrhajósnak, láthatunk napkitöréseket, űrjáró autót, sőt, egy fantasztikus 3D moziban is kutathatjuk az ismeretlen világűrt. 


 

TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM – Kalandvágyóknak 

Poroszló ikonikussá vált épületét felröppenő madárról mintázott tornyáról már messziről megismerjük. Mit találunk itt a 4 szinten? Európa legnagyobb édesvízi akváriumét fura csőrös halakkal és minden honos vízi élőlénnyel, hüllőket és kétéltűeket, 3D mozit, a tetőn egy teljes panorámát adó kilátót.

A 10 hektáros parkjában - ha az időjárás engedi - honos állatokkal találkozhatunk, mint a pöttyös dámvadak, a fekete kabátos kormoránok vagy a vidáman sürgő-forgó vidrák. Az állati bemutató után még mindig számos programra tudunk benevezni: vannak vízi játékok, csónaktúrák vagy a tó közepébe kalauzoló vízi sétány, de kerékpározni és vízitúrázni is lehet. Megjegyzés a felnőtteknek: kiváló tiszai halászlevet lehet kapni a környéken.


 

TAPOLCAI-TAVASBARLANG - Extrém barlangászoknak

Tapolca a Balatonnál akkor is jó választás, ha már nincs strandszezon. Ugyanis kirándulóhelynek sem utolsó, kiváló pisztrángot ehetünk a környéken, és ami még fontosabb, hogy egy egész napos fedett programot is tervezhetünk úgy, hogy igazából egy természeti csodában töltjük el jelentős részét. Ez pedig nem más, mint a körbe sétálható és csónakázható tavasbarlang.  A barlang felett egy egészen gazdag látnivalót és interaktív játékokat vegyítő látogatóközpont épült pár éve. 

 

Kemenes VULKÁNPARK - Katasztrófaelhárítóknak

Celldömölk mellett van egy kihunyt, régi vulkán, aminek besétálhatunk a belsejébe, de ez még nem minden! Kipróbálhatjuk, milyen egy vulkán vagy gejzír kitörés, interaktív űrutazást tehetünk a Marsra és a Jupiterre is. Csobbanj egyet a Vulkánfürdőben is!

 

MINIVERSUM – Modellezőknek és vasutasoknak

Magyarország legnagyobb terepasztalán a vonatozás, a modellezés, az irányítás és a makettház-építés minden szépségét megismerhetik a gyerekek. A részletgazdag, folyamatosan mozgásban lévő terepasztalon pedig Magyarország, Ausztria és Németország nevezetességei, jellegzetes tájai elevenednek meg. 
TIPP! Ha tetszett a Miniversum, érdemes felkeresni a másik nagy modellkiállítást Keszthelyen is, ahol Magyarország legtöbb furcsa múzeumát is megnézhetjük egy füst alatt. ZSOLNAY Kulturális Negyed – Művészlelkeknek

Pécs kulturális negyede egy igazi elvarázsolt világ. Nagyon sok szép kerámiát láthatunk, bekukkanthatunk a gyár titkaiba, ahol megtanulhatjuk és kipróbálhatjuk, hogyan kell azokat megfesteni és kiégetni. Van kakaóbár és bábszínház a gyerekeknek, babzsákfotelek az ücsörgéshez, csupa rózsaszín kiállítás, bekukkanthatunk a Varázstérbe. 

 

VARÁZSHEGY – Kis biológusoknak
 

A Budapesti Állatkert nagy sziklájának a gyomrában összesen négy izgalmas szintet járhatunk be, ahol az őstengerektől elkezdve a mikroszkopikus és rovarvilágon át megismerkedhetünk a Darwin laborral, az óriás élőlények életével. Az Ûrbázison a Marslakókat, a Sötétlabirintusban pedig a denevéreket leshetjük meg. Természetesen érdekes 3D filmeket és igazi állatbemutatókat is láthatunk baglyokkal, majmokkal. 
 

 

DIÓSGYÕRI VÁR – hős lovagoknak

A Diósgyőri vár egy felújított középkori várkastély a Bükk hegység ölelésében, Miskolc belvárosától 5 km-re. A mesés környezetben fekvő királynéi vár izgalmas kaland az egész családnak. Lovagterme a korabeli Közép-Európában az egyik legnagyobb ilyen rendeltetésű csarnok volt, mely a felújításnak köszönhetően visszanyerte régi pompáját. A falakat egészalakos páncélok, királyi címeres zászlók, kardok, és pompás női öltözékek díszítik.

A mai szemlélőnek a lélegzete is eláll a patinás építészeti megoldások láttán, de a legmegkapóbb talán a Lovagterem egyedi atmoszférája, amely megidézi a lovagkirály hétköznapjait, és azt az időszakot, amikor még a Diósgyőri várra figyelt egész Európa. 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?