Létrehozva: 2018.11.22.

Sosem gondolnád, hogy ezekben az országokban síelni is lehet

Milyen országok jutnak eszedbe, amikor a síelést tervezgeted? Fogadjunk, hogy nem Afganisztán, Leshoto, a forró Libanon, az egzotikus Hawaii vagy India. Pedig sípályákat a világ legmeglepõbb helyein is találunk, ráadásul nem is rosszakat!

Szerző Tóth Balázs

Dubai

Dubai beltéri sípályája az Emirátusok hosszan elnyúló bevásárlóközpontjának a része, amely összesen 22.500 négyzetméteren terül el. 2005-ben nyitották, és van benne egy 60 méter magas „hegy”, öt különböző nehézségű sípálya – köztük a világ első beltéri sípályája –, és természetesen felvonók és hálók. A szomszédos Snow Parkban szánkó- és bobpálya, valamint mászótorony is található.

 

Marokkó

Lehet, hogy nem sok embert látni Marokkó szűk utcáin sílécekkel navigálni, de a várostól kb. 70 kilométerre délre, az Atlasz-hegységben van az Oukaimeden nevű síterep. Ez Afrika legmagasabb ilyen jellegű létesítménye: a falu 2600 méter magasan fekszik, az ülőlift pedig 3.258 méter magasra visz fel, a Dzsebel Attar csúcsra.

 

Dél-Korea

Yongpyongot „Ázsia Mekkájának” tartják a téli sportok rajongói, nem véletlenül: az alpesi sí világkupa helyszíne is volt. Összesen 31 pálya és 15 lift található itt, valamint néhány félcső és rámpa.

 

Ausztrália

Tasmániában két síterep van: Ben Lomond és Mount Mawson. 1460 illetve 1570 méter között fekszenek, és júliustól kezdve egész évben nyitva vannak. Pályák az új-dél-wales-i Kiandrában is találhatóak, és a Victoria állambeli Mount Buller-ben is lehet síelni.

Drága lehet a síelés, ha nincs utasbiztosításunk!

 

 

Leshoto

Mivel az egész ország 1000 méter fölött fekszik, nem annyira meglepő, hogy síelni is lehet. Az egyetlen síterep, az AfriSki 3.322 méter magasan van, a Maloti hegységben. A létesítmény nem nagy – mindössze néhány száz látogató tud itt egyszerre megszállni. Júniustól augusztusig van nyitva.

 

Libanon

Olykor a „Kelet Svájcának” is nevezik. Libanonban hat síterep működik 30 kilométernyi pályával és 46 lifttel. A legtöbbjük mindössze egy órás autózással elérhető a fővárosból, Bejrútból. Az ország bizonyos részeinek a felkeresését a politikai helyzet miatt viszont nem javasolják.

 

Izrael

A Mount Hermon síközpont évente mindössze néhány hónapot van nyitva – januártól márciusig – mivel máskor nincs hó. A 14 pálya – közülük kettő fekete – a Mount Hermon dél-keleti lejtőin helyezkedik el, 1640 és 2073 méter között. Szánkópályák is találhatók itt, de a közel-keleti helyzet miatt a terep csak a rettenthetetlen utazóknak ajánlható.

 

Afganisztán

Nem valószínű, hogy valakit a síelés utáni programok gazdag kínálata vonzana ide, de érdemes megemlíteni, hogy Kabultól 160 kilométerre nyugatra fekszik a Bamyan síterep. Egyelőre kevés külföldi látogatóval dicsekedhet, de az ambiciózus tervek szerint ez rövidesen meg fog változni. Az Aga Khan Alapítvány nemrég fektetett egy projektbe, amelynek célja, hogy arra buzdítsa a téli sportok szerelmeseit, hogy ide jöjjenek. 2011-ben első alkalommal az Afgán Sí Challange nevű lesiklóversenyt is megrendezték.

 

India

A Dzsammu és Kasmír államban fekvő Gulmargban decembertől márciusig lehet síelni. 2010-ben itt rendezték a Nemzetközösségi Játékokat is. A 3.979 méter magasan fekvő Gulmarg Gondol a világ legmagasabban működő felvonója. Jelenleg nem ajánlott ebbe az államba utazni, kivéve Dzsammu és Srinagar városokat.

 

Hawaii

Inkább buja növényzetéről és szörfparadicsomairól ismert, pedig Hawaii-n síelni is lehet. A Mount Keát januárban és februárban hó borítja, és jóllehet itt nincs kiépített síközpont, néhány helyi síelő mégis megpróbálkozik a lesiklással. Ha megfelelőek a körülmények, évente egyszer vagy kétszer versenyt is rendeznek.

 

A lázas készülődés során se feledkezzünk meg a megfelelő utasbiztosítás kiválasztásáról. Kevesen tudják ugyanis, hogy már egy kisebb baleset is több százezer forinttal terhelheti pénztárcánkat, ha nem rendelkezünk megfelelő biztosítással!

 

 

 

 

Szerző Tóth Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

20+1: amikor a Simpson-család előre látta a jövőt!

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!