Létrehozva: 2018.05.30.

Pécsre utaztunk, de nem csak a jó borok miatt

Pécs és környékének megismerése felejthetetlen kulturális barangolás lehet, de most ismét egy újabb oldalát fedeztük fel a vidéknek.

Szerző Fehér Virág

Amikor legutóbb Pécsett jártunk, a város a kulturális főváros készülődésének lázában égett. Itt az aktív kikapcsolódási lehetőségek kínálata legalább olyan gazdag, mint a kulturális emlékeké.

1. Mecsek Háza

Utunk legelső állomása Orfűn a Mecsek háza, a barlangászok fellegvára volt. Innen indulhatnak a kalandra éhes turisták, hogy felfedezzék a Trió barlang kiépítetlen cseppkövekkel ékes világát. Senkit ne tévesszen meg, ez nem egy barlanglátogatás, a vízhatlan overallal, gumicsizmával, sisakkal felszerelt felfedezőknek kúszni-mászni is kell, néha a vízben tapicskolni a mintegy másfél órás, vadregényes barlangtúra alatt. (https://www.utisugo.hu/aktiv/szallas)

2. Pécsi-tó

Utunk következő állomásához közeledve már messziről hallatszó dobszó jelezte a Pécsi-tó partján álló aktív vízi turisztikai központot. Éppen a most divatos sárkányhajósok szálltak vízre. Sajnos csapatunk létszáma ehhez nem volt elegendő, maradt a kajak és a kenu, de a kiépített futópályán körbekocoghatjuk a tavat, lehet horgászni, s éjszakára akár egy jurta sátorban hajthatjuk álomra a fejünket. Mi azonban tovább folytattuk utunkat, s mint megéhezett vándorok beértünk a kemencés udvarú Muskátli vendéglőbe. A különféle kemencéknek most csak a látványába gyönyörködhettünk, de nagyobb csoportoknak, előzetes rendelésre különféle kemencébe sült étkeket is kínálnak. Mi sem maradtunk éhesek, a környék jellegzetes medvehagymás ételeiből válogathattunk.

3. Tekeresi Lovaspanzió

Kora délután értünk a Tekeresi Lovaspanzióba, ahol egy jellegzetes sváb falusi házba, hátsó falán műemlék istállókkal, ahova nyári táborokat szerveznek foglalkozásokkal, s nem utolsó sorban a falusi élet megismerésével. Ezért tartanak kecskéket, na és persze vannak lovak, amiket ki lehet próbálni.

4. Gazvacsora Cserkúton

Esteledett, mire Cserkútra értünk. A Jakab-hegy lábánál fekvő kis falút körbeölelik a hegyek, kristálytiszta a levegő és a takaros vendégházak egyikébe gondos háziasszonyunk Margit a fáról frissen szedett cseresznyét készített ki nekünk, s már indultunk is Biához, a fogalomként ismert Biobia portára a gazvacsorára. Családiasan körbeültük a konyhaasztalt, ahol a teríték különféle tányérokból, öblös csuprokból, poharakból állt. Már ez sem mindennapi, de a leves sem, ami egyszerű piros fazékban került az asztalra, benne csupa-csupa vegyszermentes zöldségféle a csalántól a gombán át az erdők-mezők ehető terméséig. A salátán színes ehető virágok díszelegtek, s a sült nyúl után kukoricakásából készült desszertet ehettünk, de nagy tálban csábosan mosolygott ránk a frissen szedett eper is. Reggel helyi kecskesajtos, medvehagymás, kakukkfüves, nyúlzsíros reggelivel erősítettünk az előttünk álló mecsextrémes túrára. Mecsextrém az, ahol órákat lehet eltölteni, de nekünk annyi időnk sajnos nem volt. Egy kis „kóstolóként” a fiúk az alpesi nagypályát, lányok a közepeset próbálták ki, majd mindannyian bobra szálltunk. Felfelé már motor húzott, elmerenghettünk az erdő és a természet szépségén.

5. Zsolnay negyed

 

Pécset (https://pecs.utisugo.hu/szallasok/hotel-makar****-sport-wellness-2365.html/akciok/akcios_udules/4=5_hurra_szunido__ajandek_ejszakaval/ ) azonban vétek lenne egy kis kultúra és borkóstoló nélkül elhagyni, így feltétlen látogassunk el a pezsgő Zsolnay negyedbe, ami kihagyhatatlan, ha valaki Pécsett jár. A felújított gyárnegyed, az egykori családi rezidencia, no és persze a Gyugyi-gyűjtemény lenyűgöző. A napot jól kihasználva, tiszta lelkiismerettel pihenhetünk meg egy hamisítatlan pécsi borozóban.

Szerző Fehér Virág

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÚTISÚGÓ

Már most lefoglalnád a nyaralást? Ezekre nagyon figyelj oda!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!