ÚTISÚGÓ

Pálinka praktikák, avagy mi mindenre jó a kisüsti

A pálinka igazi hungarikum, hisz égetett szesz mindenhol van a világon, de pálinka csak nálunk.
címkék:

Eszembe jut nagyapám, aki minden reggel egy kupica kisüsti pálinkával indította a napot, amire igazán jól esett a früstök. Állította, hogy ennek köszönheti jó egészségét. 

A pálinka története egészen Erzsébet királyné idejébe nyúlik vissza, amikor a magyar királyné vizeként mutatkozott be, akkor még orvosságként. Ez nem volt más, mint egy borpárlat rozmaringgal ízesítve. Sok szólás-mondás fűződik hozzá, így például a pálinkás szép napot köszöntés. Ez nem csupán azért találó, mert egy- két kupica után már tényleg mindenki szépnek látja a világot, de megbújik benne a népgyógyászat belé vetett hite is.

S, hogy mi mindenre használható a pálinka? 

A néphit szerint akár külsőleg, akár belsőleg, szinte mindenre kínál gyógyulást, és itt most nem a kis mértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság tételre kell gondolni.

Annak idején a gyulladást, fogfájás, de még a szem betegségeit is gyógyították a pálinkából készült alkoholos főzettel. Mind a mai napig közszájon forgó gyógymód például, hogy a fájós fogra egy korty pálinkát kell tartani mintegy harminc másodpercig, majd alkattól, habitustól függően kiköpni vagy lenyelni. Ha ezt kétszer-háromszor megismételjük, főleg, ha az utóbbi módszert választjuk, egy időre elfeledhetjük a fogfájást. Annak idején gyógyszerként is nagy sikerrel használták a pálinkát a köszvény kezelésére, a népgyógyászatban ismertté vált a pálinkás-alkoholos bedörzsölés a különféle csúzok kikúrálásában. Pálinkás bedörzsölést használtak a magas láz leszorítása végett is. 

Talán hihetetlen, de a pálinka képes a magas vérnyomást is szabályozni, persze nem önmagában. Ilyenkor néhány gerezd foghagymát kell pár napig pálinkába áztatni, majd éhgyomorra kis kupicával elfogyasztani. Egyes vélekedések szerint a szívre is jó hatással van, de ami biztos, hogy a szerényebb higiéniai állapotú országokba utazva mind a mai napig célszerű étkezések előtt védőitalként egy-egy kortyot lehúzni belőle, mert a gyomrot remekül fertőtleníti. A szállodák disznótoros programjain kedvünkre kóstolgathatjuk a nemes nedűt!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?