Létrehozva: 2018.02.05.

Itt az igazság a részeg pilótákról

Kissé pityókásan lépett nemrég a fedélzetre egy hatalmas utasszállítógép pilótája, de kollégái azonnal jelentést tettek és még idõben leszállították a géprõl. Vajon mennyire általános ez az eset? Jogosan rettegnek-e az utasok?

Nemrég történt egy eset, amikor a Gatwickből Mauritiusra tartó British Airways járat felszállása előtt pár perccel a legénység azzal hívta a 999-et, hogy a pilóta a leheletén alkoholszagot éreznek. Miután a pilótát az egyenruhások letartóztatták és elvezették, a gép két és fél órás késéssel, este 10:55-kor szállhatott fel, amikorra is sikerült másik pilótát találni.

Denzel Washington 2012-es filmjében egy alkoholista pilótát alakít, s bár a film nem igaz történet alapján készült, jó pár jelenet belőle megtörtént eseményeken alapul.

Az alkohol veszélyei a pilótafülkében

Már egy kis mennyiségű alkohol is jelentősen gátolja a pilóta figyelmét és koncentrációját, ugyanígy a gyors döntéshozatalt egy vészhelyzetben. Az alkohol hatással van a szemre, az agyra és a belső fülre, amelyek a pilóta legfontosabb segítői a repülés során.

Az alkohol gátolja az agy oxigén felvételét, így nagyban csökkenti a reakcióidőt, de nagy mennyiségben kettős látást és dekoncentráltságot is okoz. Ezeken kívül még az alkohol számlájára írhatjuk a szédülést, a csökkent hallást, a koordinálatlan mozgást, az összefüggéstelen beszédet és a fáradságot. Valljuk be, ezeket a képességet nehezen társítanánk egy emberhez, aki több száz életért felelős.

Mennyi a maximum alkohol szint, amivel fel lehet szállni?

Az Egyesült Királyságban 20 mg alkohol/100 ml vér a megengedett érték, ami negyede az autóvezetésben előírt maximumnak. A legtöbb országban hasonlóan alacsony alkoholszint az engedélyezett, de a repülést felügyelő hatóságok az ún. palackzárási szabály betartását is ajánlják, amely a repülést minimum 8 órával megelőző időszakban már tiltja az alkoholfogyasztást.

 

Indiában zéró tolerancia van életben. Itt a Légi közlekedési Minisztérium szabályzata a pilóták alkoholfogyasztásával kapcsolatban kimondja: "Az alkohol jelenléte a szervezetben még kis mennyiségben is jelentősen veszélyezteti a repülést és nagy valószínűséggel okoz másnaposságot még a repülés időtartama alatt." Itt a pilóták már 1 mg alkohol miatt is bajba kerülnének.

A másnaposság ugyanolyan veszélyes?

Az US szövetségi légi igazgatóság szerint, a másnaposság ugyanolyan veszélyes, mint az ittasság. Magyarázatuk szerint: mivel a másnaposság tünetei rendszerint fejfájás, szédülés, fáradság, hasfájás, ingerlékenység, az ítélőképesség romlása és fényérzékenység, így ezekkel a tünetekkel egy pilóta sem képes biztonságosan vezetni egy gépet sem.

Megoldás: rajtaütésszerű lehelet vizsgálat a felszállás előtt!  Hihetetlen, de a legtöbb országban nem végeznek ilyet. Ez a teszt abból állna, hogy a pilótának bele kellene fújnia egy csőbe, és ha az alkohol szintje meghaladná a határértéket, akkor nem szállhatna fel, és meg is büntetnék. De ezzel a megoldással nem mindenki ért egyet. Az angol repülőgép pilóták szövetsége szerint például egy ilyen teszt a pilóták szorongáshoz vezetne.

De, ha ezt a tesztet nem használják, hogyan kapják el a részeg pilótákat?

Jelenleg csak a személyzet és az utasok tudják jelenteni a pilótát. Ezek után általában felfüggesztik, majd a bíróságon múlik, hogy megbírságolják vagy börtönbe küldik.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÚTISÚGÓ

Már most lefoglalnád a nyaralást? Ezekre nagyon figyelj oda!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!