ÚTISÚGÓ

Itt az ideje, hogy vége legyen a télnek, készülj a farsangi karneválokra!

A hagyomány szerint a mulatságok végén a telet is elűzzük, most összeszedtük a leglátványosabb, ingyenes utcai fesztiválokat és farsangi felvonulásokat!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

 

Miskolci Kocsonyafesztivál

Újra megrendezésre kerül farsang idején Miskolcon a híres Kocsonyafesztivál február 14-16 között. Fellép majd a Bagossy Brothers Company, Esti Kornél, 30Y, Anna & the Barbies, Random Trip, Balkán Fanatik, Ladánybene 27, Paddy and the Rats, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Náksi, Müller Péter Sziámi AndFriends, a Maxisun és maga az élő legenda, Bródy János is.

Busójárás Mohácson

Borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt – meg a turistákat. A telet várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja.

 

Kőszegi Farsangfarka

Jelmezbe bújik egész Kőszeg. A farsang búcsúztatásának szép hagyománya, hogy húshagyókedden a város apraja nagyja jelmezbe öltözik és még utoljára jót mulat a böjt kezdete előtt.

 

Debreceni Maskarádé

Február 18-21. között tanúi lehetünk Konc Király és Cibere Vajda viadalának a Vojtina falai között, s a városhírű komédiások csapnak olyan csinnadrattát, hogy a jelenlévő sokaságnak kétfelé áll majd a füle! A gólyalábas csepűrágók és a tavaszt váró aprónép elől a tél fejvesztve menekül!

Parádsasvári Borotválós Asszonyfarsang

A farsang utolsó szakászában rendszerint csak az asszonyok részvételével tartottak farsangot. Az év egyetlen napján a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. A régi hagyomány, mely szerint ezen a napon az asszonyokat illette a pince kulcsa, mulatozhattak, vigadhattak férfiak nélkül. A Mátrában újjáéled ez a hagyomány, várnak mindenkit álarcban és jelmezben!

Velence Télűző Karnevál

Jöjjenek királylányok, hercegek, bohócok, sárkányok, ördögök vagy más képzeletbeli, mesebeli alakok! Bújj álruhába, húzz maszkot, kerüljenek elő a mókás vagy ijesztő, groteszk gúnyák, fejfedők, maszkok, parókák! Legyél te is aktív résztevője a színes, látványos felvonulásnak, ahol színvonalas produkciókkal várnak közös éneklésre, táncra egy nagyszerű mulatságba a Velence Korzón.

Télbanyaűző Maskarádé – Tapolcai Téltemető

A Télbanyaűző Maskarádé szervezői az idei évben is meghirdetik a Töpörtyűsütő és forralt bor főző versenyt, de lesz maskarák felvonulása, utcai karnevál, farsang farka, máglyagyújtás és kiszebaba égetés.

 

Országos Farsangi Fánkfesztivál

Az év eleji bálok elengedhetetlen velejárója a farsangi fánk. E finomságok fesztiválja és versenye zajlik Nagykanizsán, hogy népszerűsítse, és hagyományait öregbítse a különféle, lekváros, szalagos, csöröge, krémes, rózsa- és egyéb fánkoknak. Akár versenyzőként, akár látogatóként is részt vehetsz ezen a fergeteges és finomságokkal teli fesztiválon.

Még több farsangi program találsz itt.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?