ÚTISÚGÓ

Itt a bringaszezon! Vigyázz, mert nagyon komoly büntetést kaphatsz!

Kicsit nehezen, de vége lett a télnek. Elő a járgányokkal! Azért, mielőtt elindulsz, nézd át a bringád, hogy az összes kötelező felszerelés a helyén van-e. Ha nem, hiába spóroltad meg a bérlet árát...

A KRESZ által előírt kötelező kerékpár-tartozékok:

-             Jól működő, könnyen irányítható kormány

-             Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken (legalább két darab), melyet kiegészíthet vagy helyettesíthet az abroncson lévő reflexcsík.

-             Fehér vagy kadmiumsárga fényt adó első lámpa, ami villogó is lehet. Fehér színű első fényvisszaverő. (Az első és hátsó lámpáknak tiszta időben legalább 150 méter távolságról láthatónak kell lenniük.)

-             Csengő.

-             Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között.

-             Két, egymástól független fék.

-             Piros fényt adó hátsó lámpa, ami villogó is lehet. Piros színű hátsó fényvisszaverő. Az első és hátsó lámpa elhelyezhető a kerékpáros ruházatán is

A legnagyobb bringás tévhitek

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.”

Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező! Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Az is fontos, hogy ne csak koromsötétben használjunk lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

“Egy sör nem sör.”

A KRESZ szerint bizonyos esetekben lehet minimális mennyiségű alkoholt fogyasztani, de nem javasolják. Tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárosokat nem szondáztatják. De ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében közlekedjünk mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

“A járdán szabad biciklizni.”

Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.

“Egymás mellett is szabad kerékpározni”

Nem igaz, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

Bringával jó kutyát sétáltatni”

A KRESZ tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezessünk. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes.

“Ha nincs rajtunk sisak, megbüntet a rendőr.”

Bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározunk.

„Egyirányú utcában bárhol bringázhatunk kétirányban.”

Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi ezt. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?