Létrehozva: 2019.07.25.

Így indulj nyaralni kutyával!

Egyre többen indulnak kutyával nyaralni kül- és belföldre egyaránt, íme a legfontosabb tudnivalók a kutyabarát szállásokról, a repülési szabályokról, az úti patikáról és a kisállatútlevélrõl.

Szerző RIPOST

Szállásnak válassz kutyabarát helyet!

Ha szállást keresünk belföldön vagy külföldön, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy kutyabarát helyről van-e szó, külföldi célállomás esetében a pet-friendly kifejezést érdemes keresni. A szállásfoglalás előtt mindenképpen érdemes egyeztetni a szállásadóval arról, hogy milyen kutyát vagy kisállatot fogad, ugyanis vannak olyan helyek, ahol csak a kisebb méretű kedvenceket látják szívesen.

Repülés kutyával!

Tudni kell, hogy a fapados repülőtársaságok nem vállalnak állat-utaztatást, egyedül csak a vakvezető kutyákat engedik fel a fedélzetre, de a klasszikus légitársaságok is szigorú szabályokat követnek kutyás utasaik esetében. A kutyus szállítása kétféle módon történhet, vagy a fedélzeten, amennyiben a kutyabox maximum kézipoggyász-méretű és befér az előttünk lévő ülés alá, illetve a poggyásztérben, hivatalos, maximum 125 x 69 x 80 cm-es boxban. Egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért ezt előre egyeztessük a légitársasággal. Egy utas maximum két állatot vihet magával, ezen felül csak önálló légi áruként lehet szállítani őket.

Stresszcsökkentés utazás alatt!

Ha mégis a repülő mellett döntünk, akkor tegyünk be az állat mellé valamilyen otthoni kedvenc játékot vagy rongyot, amely ismerős illataival megnyugtathatja a kutyust. Ez hasznos lehet az autóban is, illetve hosszabb autóútnál álljunk meg egy-két óránként pihenőre, evésre, ivásra, egy kis mozgásra. Az autós utazás lényegesen könnyebb kutyával, különösen, ha van a családnak saját járműve, amit ismer a kutyus. Az autókölcsönzők közül keressük a pet-friendly vállalatokat, amelyek nem számolnak fel külön díjat a kutyusokért.

Útipatika baj esetére!

Biológiai szempontból a kutyák sem viselkednek másként, mint az emberek egy idegen országban. Az idegen tápok, ételek, a szokatlan víz náluk is hasmenést, hányást okozhatnak, a sós tengervíz kiszáradást, szőrhullást okozhat, a naptól kiütések jelenhetnek meg a bőrükön. Ha tehetjük vigyük magunkkal a megszokott tápját és elsősorban palackozott vízzel itassuk. Az állatgyógyszerek határon való átvitele csak külön orvosi papírral lehetséges, így inkább a természetes étrendkiegészítőket csomagoljuk el baj esetére. A huminsav például pár óra vagy nap alatt megszünteti a hasmenést, a hányást, sőt a belőle készült krémek sikeresen kezelik a viszketést, az esetleges bőrproblémákat.

Kötelező a kutya útlevél külföldön!

Az Európai Unióban és azon kívül különböző szabályok vonatkoznak a kutyusok határátlépésére. Az Állatorvosi Kamara kisállatútlevélről szóló weboldala hasznos információkkal szolgál arról, hogy miként lehet igényelni a szükséges határátlépési dokumentumokat és hogy milyen védőoltások szükségesek egy-egy országba való belépéshez. Az kutya útlevél egyébként csakis az éves veszettségi oltás beadatásával érvényes.

Kutyabarát strand mellett

Horvátországban és Görögországban a legtöbb strandon tilos a kutya fürdetés, ugyanakkor több tucat hivatalos strand kínál kutyabarát partszakaszt és az eldugott, néptelen kis öblökben is fürödhet velünk a kutyus. Olaszországban a főszezonon kívül szinte minden közstrandon szívesen látják a kutyusokat is, viszont június és augusztus között csak a kijelölt kutyabarát helyekre lehet bevinni a család kedvencét. Itthon itt találsz kutyabarát szállodákat.

 

 

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem tudott tovább tagadni Magyar Péter, elismerte a szoros kapcsolatot a Molnár Áron "Noár"-féle céggel - videó

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Rohant a mentő, embert gázolt a metró Budapesten

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!