ÚTISÚGÓ

Forró gőzgomoly, titokzatos pára: Ez vár rád egy igazi törökfürdőben

Magyarország termálvíz nagyhatalom, ennek köszönhető, hogy a fürdőkultúra több száz éve virágzik hazánkban. Legkedveltebbek a hagyományos törökfürdők, melyekből több is eredeti szépségében maradt fenn a régi, történelmi időkből...
  • Szerző: Ripost

Különösen télen lehetünk hálásak a természetnek mindazért, amivel bőkezűen ellátta Magyarországot. Ez pedig a föld alatt megbúvó termálvízkészlet, melynek köszönhetően igencsak kellemes fürdőhelyeket találhatunk országszerte.

A meleg víz áldásos hatását évszázadok óta igyekszünk kihasználni, így jöttek létre a tradicionális török fürdők is. Arnaut pasa fürdője Egerben működött, Budapesten a Kücsük ilidzsa - azaz a mai Rácfürdő - és a zöld oszlopos ilidzsa, a Rudas, illetve a Lukács fürdő volt mindig is a legnépszerűbb.

S hogy miként működik egy tradicionális török fürdő? Akik nem jártak még ilyen helyen, vagy netán a filmek alapján alkotnak képet róla, egészen buja, gőzgomolyos fülledt helyiségnek képzelik, pedig mind a gyógyfürdőkben - ilidzsa - , mind pedig a tisztasági fürdőkben - hamam - szigorúan elkülönítik a nőket és a férfiakat. Emiatt sokszor különálló fürdőrészeket építenek, egyetlen létesítmény esetén pedig a hölgyek és az urak felváltva látogatják a fürdőt.

Odabent tényleg kellemesen trópusi az idő. A falakat és a padlót forró termálvízzel fűtötték, az aljazatot pedig időnként fellocsolták, ez adta az 50 fokos meleget és a 100 százalékos páratartalmat, ami a török fürdők alapja. Az előcsarnokból, ahol az öltözőrészek vannak, jutunk tovább a pihenőbe, amiből maga a kupolás medence nyílik. A pihenő mindig is a társasági élet központja volt, frissítő mentateát szolgáltak fel, s zeneszóval színesítették a társalgást. 

A török fürdőcsarnokban fürdőmesterek, szolgálónők segédkeztek a tisztulási folyamatban. Az izzadt bőrt olívaolajos szappannal kenték be, amit  -  ki hinné, hogy már ekkor is létezett a ma divatos bőrhámlasztás -, kefével vagy törölközővel dörzsöltek át, leradírozva ezzel minden szennyeződést is. Ezután következett az alapos átmasszírozás, majd a kellemes ellazulás. Ez a rituálé több órát is igénybe vett, hiszen a meleg vizes medencébe többször is beleereszkedtek a látogatók.

A wellness térhódításával itthon is újra felfedezték a keleti fürdőrituáléban rejlő örömöket, és a régi törökfürdők mellett egyre több helyen újakat is nyitnak. Ez a kíméletes gőz gyengédebb, mint a szauna, a tér tágasabb, és masszírozás is jár hozzá. Egy igazi török fürdő, vagyis hamam nemcsak megtisztít, de a meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és még a káros baktériumokat, kórokozókat is elpusztítja. A téli náthás, influenzás időszakban különösen érdemes beiktatni egy-egy török fürdőt a naptárunkba. 

Ha nincs módunkban felkeresni egy valódi török fürdőt, otthon is próbálkozhatunk a keleti varázzsal. Forró fürdőbe melegítsük fel testünket egészen izzadásig, majd masszírozzuk át fekete szappannal, ezt dörzsöljük le egy kissé durvább mosdókesztyűvel. Meleg, majd hideg zuhanyzás után alaposan kenjük be bőrünket testápolóval és pihenjünk le halk zeneszó mellett legalább egy fél órára.

-

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?