ÚTISÚGÓ

Bordeaux bakancslistás hely, azt is elmondjuk, miért

A fapados repülőjáratok elindulásának köszönhetően Bordeaux-ba, a bor francia fővárosába eljutni nem csak gyerekjáték, de megfizethető áron lehet, és jó minőségű, olcsó szállást is könnyen találunk, az itt beszerezhető élmények pedig megfizethetetlenek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ha megérkeztünk, vessük be magunkat rögtön a Garonne folyó partján épült történelmi óvárosba , amely az UNESCO Világörökség része, és elég kicsi ahhoz, hogy könnyen bejárjuk, de elég nagy, hogy sok minden elférjen benne: monumentális épületek és terek, gótikus templomok és katedrálisok, kicsiny utcácskás, múzeumok, virágzó parkok és színes-ízes piacok. Itt minden olyan nagyszerű és grandiózus!

Látnivalók, amiket ne hagyj ki:

A Chartrons negyed

Ez az egykor híres és nyüzsgő kereskedőnegyed a Jardin Public-től indulva egészen a rakpartokig terjed. Átvágva az elegáns Notre Dame utcán, amely tele van csillogó antik üzletekkel és művészeti galériákkal, igyunk egy meg egy kellemes pohár bort a csodás Halles de Chartrons téren!

A francia konyha világhírű, a Bordeaux-i éttermek és bisztrók ehhez igazodva kényesen ügyelnek arra, hogy a vendégek mindig kifogástalan minőségű ételt és italt kapjanak a lehető legmérsékeltebb árakon. Példának okáért egy palack remek minőségű Bordeaux-i bor a bohém belvárosi Saint Pierre téren (ahol a gótikus Saint Pierre templom is áll) mindössze 16 euróba kerül egy étterem teraszán elfogyasztva. Gyakorlatilag szinte bárhova nyugodt szívvel – pénztárcánkhoz mérten – beülhetünk, mert garantáltan jó minőségű ételt, italt fognak felszolgálni nekünk itthoni viszonylatban is elfogadható áron.

Le Miroir d’eau – a víztükör

Ez a fantasztikus hely a Place de la Bourse és a Garonne folyó között épült és Bordeaux legtöbbet fotózott látványossága, a 18. században készült reneszánsz épülethomlokzatokkal a város szimbóluma. Az Unesco Világörökség listájára is felkerült varázslatos gránitmedencét Michel Corajoud tájépítész álmodta ide 10 évvel ezelőtt: hatalmas fekete felülete hol ködbe burkolózik, hol sima víztükröt alkot, amelyben visszaköszön a mögötte lévő, tökéletesen szimmetrikus reneszánsz épületsor. Az alig 2 centiméteres vízbe, ami hol köddé válik, hol pedig sima felületű, bele is gyalogolhatunk, így nem csak a látványa nyűgöz le, de kiváló szórakozás is, főleg nyáron.

A folyóparton tovább sétálva megint csak meghökkentő látványt nyújtanak a méz-sárga mészkőből épült, teljesen egyforma, robosztus lakóházak, amelyek mértani pontossággal megtervezve követik a folyó vonalát meddig csak a szem ellát.

A Grand Théâtre, vagyis a városi nagyszínház

A 18. századi grandiózus remekmű stílusosan a Place de la Comedie (a Komédia tere) téren áll és a nemzeti operaszínház kapott helyet benne. Olyan neves művészek jártak itt egykor, mint Monteverdi, Mozart és Verdi.

Szent Katalin bevásárló utcája

A Rue Sainte-Catherine-en sétálva még azokon is kitör a vásárlási láz, akik csak a város építészeti remekeit szerették volna megcsodálni a belvárosban. Ez az utca olyan, mint a mi jó öreg Váci utcánk, csak sokkal-sokkal hosszabb. Egészen pontosan 1200 méter hosszú és 10 méter széles, telis-tele csalogató, csillogó kirakatokkal, márkaboltokkal, divatos üzletekkel, cukrászdákkal, csokoládé- parfüm- és borszalonokkal. Csak a legerősebb idegzetűek tudják megállni, hogy ne térjenek be egy-egy épp akciókat kínáló üzletbe, ahol a legutolsó divat szerinti ruhadarabokhoz juthatunk hozzá kedvező áron.

Az égbe törő Saint Michel torony

Franciaország második legmagasabb harangtornya, a 114 méter magas Saint Michel torony a gótikus Saint Michel bazilika mellett épült, legtetejéről pazar kilátás nyílik a városra. A templom a 14. században kezdték felhúzni, de csak a 16. századra készült el, környéke a város legélénkebb és legszínesebb negyede. A torony alatt minden hétfő és szombat reggel piac nyílik, számos francia költő merített ihletett ezen a nyüzsgő, vibráló téren.

Public Garden, park a város szívében

Olyan mintha vidéken járnánk, pedig a város közepén vagyunk. A 11 hektáros park kis tavát évszázados fák és impozáns 18. századi épületek veszik körbe, rengeteg zöld növény és színes virág pompázik a város zöld tüdejében, van itt játszótér, sőt itt ad előadásokat a híres Guignol Guérin bábszínház is a gyerekek nagy örömére.

ÚtiSúgó tipp: Bordeaux CityPass, azoknak, akik mindent szeretnének látni

Ez a kártya 24, 48 és 72 órás változatban is kapható, valamennyi múzeum látogatható vele, sőt korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket földön és vízen is, sőt még egy ingyenes vezetett túrát is tartalmaz a belvárosban. Az egynapos verzió 29 euróba kerül, a háromnapos változat 49 euró. A múzeumok közül feltétlen nézzük meg a Szépművészeti Múzeumot a Musée d’Aquitaine-t, a tengerészeti múzeumot és természetesen a borok házát, a La Cite du Vin-t.

A borok fellegvára, a maga nemében egyedülállóan izgalmas hely, ahol a bort és borkultúrát számos megközelítésből mutatják be a látogatóknak miközben valamennyi érzékszervükre hatnak különféle effektekkel. Már maga az épület is különleges, csak magáért az épület látványáért is érdemes villamosra szállni, és eljönni ide a Bacalan negyedbe. Az épületbe belépve a bor megelevenedik, kultúrája magával ragad.

A La Cité du Vin sokféle megközelítésben mutatja be a bort korokon és évszázadokon keresztül, a világ minden számos civilizációjának szemszögéből. A Citypass birtokában ide is díjmentesen léphetünk be, a belépőhöz pedig egy pohár bor is dukál az épület tetején nyílt panoráma bisztróban, ahol ráadásul még a fantasztikus kilátásban is gyönyörködhetünk.

Egy laza hosszú hétvége alatt felfedezhető ez a város, s ha már mindent láttuk, alig egy órányi vonatútra innen elérkezhetünk az Atlanti-óceánhoz, ahol megcsodálhatjuk Európa legnagyobb homokdűnéjét, a lélegzetelállító Dune du Pilat-t is a mesés Arcachon városánál, ami viszont az osztrigatenyésztés központja. De ez már egy következő történet!

Bordeaux-ról bővebben itt találtok információt angol nyelven.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?