ÚTISÚGÓ

A 10 legcsodálatosabb város a világon, az egyikben már te is jártál

Az egyik legnagyobb utazási magazin az olvasók szavazatai alapján összeállította a világ legszebb városainak listáját, sosem gondolnád, melyik várost értékelték a második legszebbnek 2018-ban.
címkék:

10. Prága, a sörkirályság

Prága, Csehország fővárosa számos látványossággal és ünnepséggel csalogatja magához a turistákat. Leghíresebb látnivalója a Hradzsin, a prágai várnegyed a gótikus Szent Vitus székesegyházzal és számos csodás épülettel a Föld legnagyobb várkomplexuma, még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. Szintén ebben a városban találjuk Európa legöregebb hídját, amelyet 1357 és 1402 között építettek. Prága egyben a sör fővárosa is, mivel itt adják el a legtöbb sört a világon.

9. Edinburgh, Harry Potter városa

Skócia fővárosa kínálja a legtöbb kültéri helyet a szabadtéri kikapcsolódáshoz. Ilyen a Holyrood park vagy a Leith folyó mellett vezető romantikus sétány. Edinburgh Óvárosa és Újvárosa egyaránt felkerült az Unesco világörökségi listájára, a város pompája és legendákkal átszőtt történelme mindenkit magával ragad. Sőt, maga a város inspirálta Harry Potter varázslatos képi világát is.

 

8. Amsterdam, Európa legnagyobb óvárosa

Hollandia fővárosát sokan ismerik és sokan laktak is benne, hiszen itt igazán úgy érezhetjük magunkat, mintha otthon lennénk. Ebben a városban számos kultúra és népcsoport él békés harmóniában egymás mellett, vásárolni pedig maga a paradicsom, ez az egyetlen város a világon, ahol még egy úszó virágpiacon is vásárolhatunk. Csatornarendszere 165 vízi útvonalon keresztül 90 szigetet köt össze, amelyeken összesen 1281 híd ível át. Éjjel a hidak látványa tündérmesébe illő látványt nyújt az őket megvilágító apró lámpácskákkal és szintén ez a város dicsekedhet Európa legnagyobb történelmi belvárosával is.

7. Párizs, a divat mogul

Párizs telis tele van pompás műemlékekkel és történelmi épületekkel, ide értve az ikonikussá vált Eiffel-tornyot is. A francia sajtok és borok szintén mágnesként vonzzák a látogatókat, de a város híres eleganciájáról, divatbemutatóiról, nem hiába emlegetik, mint divat fővárosát is. Itt találjuk Mona Lisát és rengeteg múzeumot, ha szereted a történelmet, utcáit róva itt sokat tanulhatsz belőle. Párizs további titkokat is tartogat.

 

6. Rio de Janeiro, a szamba és caipirinha hazája

A brazil Rio De Janeiro mindenképp szerepeljen a bakancslistádon, hiszen a város a rioi karnevál és a trópusi strandok miatt sokak álom úti célja. Itt magasodik a Cukorsüveg-hegy és a Corcovado hegy a híres Megváltó Krisztus szoborral, amely a legnagyobb art deco szobor a világon. Míg szól a szamba, kóstold meg kedvenc ételüket, a feijoada-t fekete babbal és jó adag hússal, azután öblítsd le jó erős caipirinha-val! A világ legnagyobb városban található erdejét, a Tijuca erdőt is látogasd meg!

 

5. Kyoto, a templomok városa

A történelmi templomoktól kezdve a színes szentélyekig, számos okot lehet felsorolni, miért érdemes a japán Kyotoba ellátogatni. A város több mint 1600 buddhista templomnak ad otthont, némelyikük 1000 évesnél is öregebb, a legnépszerűbb közülük a Higashiyama. Itt épült Japán legrégebbi temploma valamint 400 sintó szentély is. Mondani sem kell, mindegyikük az Unesco Világörökség részét képezi. Ha itt jársz, ne szalaszd el megkóstolni híresen egészséges, főleg zöldségeket tartalmazó ételeiket, és ugorj be a Nemzetközi Manga Múzeumba is.

 

4. Firenze, a reneszánsz város

Az olaszországi Firenze szinte minden szegletében találunk valami történelmi vagy művészeti látnivalót, templomot, szobrot vagy reneszánsz műemléket. A legszebb kilátásért fel kell kaptatnunk ugyan a Santa Maria del Fiore székesegyház harangtornyába, amely a negyedig legnagyobb katedrális a világon, de megéri. Keresztül-kasul sétálhatunk a belvároson, betérhetünk egy-egy múzeumba, megihatunk közben egy jó olasz kávét vagy egy finom bort, közben csak élveznünk kell a sok-sok látnivalót.

 

3. Róma, a fenséges

Róma pazar kútjai már sokakat elkápráztattak, ilyen a leghíresebb, a Trevi kút is. A Róma Pizza is itt a legfinomabb, csak úgy mint a spagetti carbonara, amit itt találtak fel, de feledhetetlen az itt készült articsóka is. Róma gazdag történelme ontja magából a művészeteket, az építészeti remekeket, műemlékeket és ókori romokat. Kihagyhatatlan a Sixtus-kápolna világhírű mennyezetfreskójával, amelyet Michelangelo festett. Róma maga egy hatalmas múzeum, s ha beteltünk a rengeteg látnivalóval, vessük bele magunkat a vásárlásba, itt ugyanis olcsón hozzájuthatunk a divatos olasz ruhákhoz, cipőkhöz, táskákhoz.

 

2. Budapest, a csodás

Az építészeti örökségekben gazdag Budapest  a második legszebb város lett 2018-ban. Itt találjuk a Grasham palotát vagy a Posta Takarékpénztár épületét, de a látogatók imádják gyógyfürdőit, a páratlanul színes éjszakai életet, az itteni mulatókat, az ínycsiklandó ételeket, így a gulyás levest és tisztán szépen kirajzolódik. A turistáknak nagyon tetszik még, hogy sok látnivaló ingyenesen megtekinthető, így a Lánchíd és a Szent István Bazilika is.

 

1.Velence, lagúnáról lagúnára

Velencéről mindenki hallott, vagy látta valamelyik mozifilmben, esetleg már járt is ott. A turistaáradat szinte egész évben hömpölyög utcáin, a gondolák lagúnáin. Velence egykor Európa leggazdagabb és legnépesebb városa volt 60 000 lakossal. A 118 kis szigetre épült város kifogyhatatalan látványosság rengeteg látnivalóval a Canal Grande-től a Dózse palotáig.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?