ÚTISÚGÓ

5 mesés hely Magyarországon a hosszú hétvégére

Még mindig tart az őszi jó idő, így érdemes kimozdulni legalább egyszer a négy nap alatt. Összegyûjtöttük Magyarország legszebb és legizgalmasabb helyeit.

1. Bikal - Reneszánsz falu

Magyarország középkori mesebirodalmába csöppenhetünk, ha most ősszel Bikalra látogatunk. Az élménybirtok egyedüli módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: színészek, lovasok és íjászok, madarászok, mesterek közreműködésével. Egy igazi időutazásban lehet részünk, ahol valósággal megelevenedik a történelem.

2. Tapolca - Tavasbarlang

A Magyarországon egyedülálló barlang nagy részét csónakban ülve járhatjuk végig. A tavasbarlang nem látványos cseppköveiről híres, hanem a rendkívül hangulatos föld alatti csónakázásáról. A 180 méter hosszú barlang minden szegletében izgalmas látványban lesz részünk, rendkívül hangulatos kikapcsolódás. Lehetőség van a fogadóépületben megismernünk egy interaktív kiállításon a barlangok izgalmas világát.

3. Bokodi-tó

Sokan nem hallottak még hazánk egyik rejtett kincséről, a magyar lagúnákról, a Vértes lábánál fekvő, Oroszlányhoz közel fekvő Bokodi-tóról. A tó felett néhány évtizede kiépített úszó falu csodájára jár a fél világ. Az látvány azonnal kedvet ad a látogatóknak, hogy a faléceken, a cölöpökön álló viskókhoz elsétáljanak, romantikus képeket készítsenek. A tó soha nem fagy be, így a horgászok Mekkájának is tartják. Bokodtól 8 km-re található egy régi bencés apátság és a vértesszentkereszti apátság romja is.

4. Ócsa - Premontrei kolostor

A Budapesttől délre 30 km-re fekvő kis, falusias jellegű városban, Ócsán találjuk Magyarország egyetlen háromhajós, kereszthajós, tornyos, román kori bazilikáját. Az Öregfalu közepén álló, XIII. század elején épült premontrei bazilika románkori építészetünk egyik legszebb erődtemploma. A templom belsejében található freskók egy része arra utal, hogy az apátságot Árpád-házi király alapíthatta. Ezt a feltételezést erősíti az a tény is. hogy Ócsa térsége az Árpád-korban királyi birtok volt. Érdemes ezt a csodás helyet is meglátogatunk.

5. Aggtelek - Baradla barlang

A világörökség részét képező felszín alatti barlangrendszer legjelentősebb képviselője hazánkban a 25 km hosszú Baradla-Domica barlangrendszer. Látogassuk meg a legismertebb részeit bemutató 1 km-es kiépített szakaszát. A túra során egy olyan világ tárul elénk, melyet az ősember is már felfedezett néhány ezer évvel ezelőtt. A barlang az elődök emlékeit őrzi, de különlegessége abban is rejlik, hogy a képződmények: függő-, álló cseppkövek, cseppkőoszlopok sokasága megmozgatja a gyerekek és a felnőttek fantáziáját is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?