ÚTISÚGÓ

5 csodálatos hely Magyarországon, ahová tavasszal el kell menned

Végre itt a tavasz, elkezdhetjük tervezni a családi kirándulásokat. Összeszedtünk pár fantasztikus helyet, melyeket nagy hiba lenne kihagyni, mert egyszer az életben biztos, hogy látni kell!

1. Tengerszem a Bakonyban

Ez a gyönyörű tó háborítatlan természeti adottságokkal rendelkezik, a Bakony déli lábánál Öskü és Várpalota között található. A tó 1985-ben jött létre, a várpalotai szénbánya egy külszíni robbanásakor, amikor a 30 méter mélységben betörő karsztvíz egy napon belül hihetetlen gyorsasággal árasztotta el a medret. Igazi horgász-és vízi paradicsom.

2. Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Tíz évvel később nemcsak a kutatók és barlangászok, hanem bárki megcsodálhatta a föld alatti karsztképződményeket. Ez az egyetlen olyan barlang az országban, amelyet csónakkal be tudunk járni. A tavasbarlangot a mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki. 300 méteren át gyönyörködhetünk a feltörő melegvíz alkotta járatokban.

3. Tihanyi levendulás

A Balaton-felvidékre május végétől érdemes elkirándulni, és ha már arra járunk semmiképpen ne hagyjuk ki a lilába öltözött Tihanyi-félszigetet sem. A levendula a táj csodás szimbóluma. Szervezett kirándulások keretén belül is érdemes meglátogatni. Itt aratják a legmagasabb illóolajtartalmú levendulát az országban.

4. Hollókő

Országunk legszebb palóc falujába is érdemes tavasszal ellátogatni. Csodálatos házai méltán híresek világszerte. Faoszlopos tornácokkal épített, kontyolt nyeregtetős házainak látványa lenyűgöző. Ha már erre járunk, látogassuk meg a Falumúzeumot, a Postamúzeumot, Babamúzeumot, a Hollókői Tájházat, sétáljunk fel a Hollókői várhoz is! Kellemes időjárásban akár egy napos kirándulásnak is fantasztikus, de érdemes akár ott tölteni egy éjszakát is.

5. Nádasdy kastély

A nádasdladányi kastély a 19. század második felében, Tudor-stílusban emelt romantikus hangulatú épület, mely elkészültétől fogva egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyeként szolgált. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül. A földszint egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Õsök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb. A közel 20 hektáros park nagy része még felújításra vár, de így is kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között sétálgatni.

 

 

 

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?