Létrehozva: 2016.12.22.

Remek ajánlat Koszovóba! Ezért érdemes elmenned

Koszovóban a vendéglátás nemzeti kötelesség. A városokon kívül az emberek nagyon örülnek a turistáknak és szívesen invitálják meg õket egy ebédre vagy vacsorára az otthonaikba.

Szerző Ripost

2017. április 7-től már Koszovóba is utazhatunk fapadossal, hiszen a Wizzair heti két járatot üzemeltet Budapest és Prishtina között. Jelenleg legolcsóbban Április 24 és 28 között tudsz foglalni, tagságival 11.980 Ft-ért, nélküle pedig 17.980 Ft-ért, itt

Szállásokat már 50.000 Ft-tól lehet foglalni két főre, reggelivel az utazás teljes időtartamára: Itt

Miért érdemes ellátogatni Koszovóba?

  • A gyönyörű UNESCO világörökség részét képező szerb ortodox templomokért és történelmi emlékekért.
  • Koszovóban a vendéglátás nemzeti kötelesség. A városokon kívül az emberek nagyon örülnek a turistáknak és szívesen invitálják meg őket egy ebédre vagy vacsorára az otthonaikba.
  • Az ország 11 %-a nemzeti park és természetvédelmi terület, mely tökéletes a túrázásra, aktív kikapcsolódásra.
  • Prishtina világhírű éjszakai életéért és kávéházi kultúrájáért.
  • A legfiatalabb európai ország

    A 2008-ban kikiáltott országot a 193 független ország közül 110 ismerte el, köztük az Európai Unió államai és az Egyesült Államok. Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ami turista szemmel nézve annyit jelent, hogy Koszovóból csak akkor léphetünk át Szerbiába, ha Koszovóba is Szerbián keresztül érkeztünk. Ha valaki mégiscsak egy olyan útitervet álmodott ki magának, hogy elrepül Koszovóba, majd Szerbián keresztül érkezik vissza Magyarországra, akkor a szerb határon nem az útlevelet, hanem a magyar személyi igazolványt érdemes felmutatni.

    Transzfer a repülőtérről

    A repülőtérről csak taxival tudunk bejutni a városba. A taxi sofőrök először 25-30 eurós ajánlatot fognak tenni, de ezt az árat ne fogadjuk el. 15 euró a szokásos transzfer ár, úgyhogy ha nem hajlandóak ennyiért elvinni, nyugodtan sétáljunk tovább a következő taxishoz.

    Közlekedés az országban

    Koszovón belül busszal és vonattal tudunk közlekedni. Pristhinából 2-4 euróért könnyedén eljuthatunk az ország bármely pontjára helyi buszokkal, de az albán, macedón és a montenegrói főváros is egyszerűen megközelíthető tömegközlekedéssel. A vasútközlekedés viszont lassabb, mint a buszközlekedés és nem annyira fejlett, mint nálunk.

    Közbiztonság

    Az ország északi részét kivéve a közbiztonság jó. Vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy még jobb, mint itthon.

    Történelmi emlékek és egyéb látnivalók

    Peja

    A hegyekkel körülvett Peja városából nem csak túrázni indulhatunk a közeli, vadregényes Rugova-i hegyvidékhez, hanem megcsodálhatjuk az UNESCO világörökség listájára is felkerült szerb kolostorokat. A legszebb a Pejától 16 km-re található Decani kolostor, ahol Európa legjobb állapotban fentmaradt freskóit tekinthetjük meg.

    Pristhina

    Pristhina történelmi nevezetességeit, az Oszmán Birodalom idejéből fent maradt mecseteket a Nemzeti Múzeum környékén találjuk. Prishtinában mindenképp vessük bele magunkat az éjszakába és tapasztaljuk meg a kávézók hangulatát. Mivel muzulmán országról van szó, ezért nagy lerészegedéssel és alkoholizálással nem fogunk találkozni, csak kellemes zenével és finom kávéval és teákkal.

    Prizren

    A legtöbb történelmi emléket Prizrenben találjuk, hiszen a város a 14. században a Szerb Királyság fővárosa volt. Ne hagyjuk ki Sinan pasa és Mehmet pasa mecsetét, a török kori fürdőket és a Kalaja-erődöt, illetve menjünk föl a városhoz közeli hegyekbe is, ahonnan csodás panorámában lesz részünk.

    Velika Hoca

    Egy gyönyörű város, ahol 13 középkori templomot láthatunk, és ezen felül kiváló borokat kóstolhatunk meg.

    Gjakova

    Gjakovában egy 17. századi bazárt tekinthetünk meg, mely az 1999-es háborúban szinte teljesen leégett, viszont nem régen újraépítették. A bazár közepén egy 15. századból származó mecsetet is láthatunk.

    Túrázási lehetőségek és természeti szépségek

    Drini folyó vízesés és a Rugova kanyon

    Pejától nem messze, az északi irányba haladva meseszép látványban lesz részünk, de már a vízeséshez vezető út is csodálatos. Ha már ezen a környéken járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a 300 méter mély Rugova kanyont.

    Shar-hegység

    A környék télen és nyáron is tökéletes a természet kedvelőknek, hiszen télen a Brezovica síközpontban szelhetjük a lejtőket, nyáron pedig felfedezhetjük a turista ösvényeket.

    Balkány csúcsai túra

    Az igazán vállalkozó szelleműek elindulhatnak a Balkán csúcsai túrán, mely Koszovó, Montenegró és Albánia legszebb hegyein keresztül vezet. A túraútvonal 192 km hosszú, bármelyik országban elkezdhető, mivel egy kört ír le és általában 10-13 nap alatt szokták teljesíteni. A túráról ezen az oldalon érhető el bővebb információ: http://peaksofthebalkans.com/index.php?lang=en

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

    origo.hu

    Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

    borsonline.hu

    „Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    hirtv.hu

    Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

    origo.hu

    Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

    lakaskultura.hu

    Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -