ÉLETMÓDI

Kivételes természeti csoda a tengerparton, nem hiszel a szemednek!

Számos oka lehet annak, hogy egy tengerparti hely lélegzetelállítóan szép. Az viszont szinte biztos, hogy pont erre nem gondolnál!
címkék:

A tengerpartok 1000+1 ok miatt lehetnek izgalmasak. Hosszan elnyúló homokos partok végtelenje, vagy csipkézett sziklákkal tarkított öblöcskék, esetleg vulkanikus fekete homokos partszakaszok. Amit most mutatunk, viszont minden képzeletet felülmúl! Ezek a partok ugyanis éjszaka foszforeszkálnak, a sekély vízben és a parti homokon és környező nedves sziklákon élő speciális planktonok miatt. 

Hátborzongatóan szép látvány!


1. Okayama, Japán


Az Oszakától 180 km-re, 1,5 óra vonatozásra található Okayama strandján a nyári hónapok estéin figyelhetjük meg ezt az érdekes jelenséget, a foszforeszkáló planktonokat, hivatalos nevükön Vargula
hilgendorfii-kat
.


2. Primrose sands, Tasmania, Ausztrália


Tasmánia északnyugati partjainál szintén gyakori ez a természeti csoda, a kék fényben úszó tengerpart. A planktonok napközben élelem után néznek, este pedig foszforeszkálnak.


3. San Diego, Kalifornia, USA


Kétévente a San Diego közeli tengerpartok napközben pirosak, este pedig kék fényben tündökölnek egy algafajtának köszönhetően.


4. Vieques, Puerto Rico


A Puerto Rico híres Mosquito-öblében találhatjuk a legfényesebb planktonokat, egy evőkanál vízben akár 6000 plankton is lehet.


5. Maldív-szigetek


A Maldív-szigeteken az őszi hónapokban újhold környékén a legnagyobb valószínűsége, hogy találkozunk ezzel a nem mindennapi jelenséggel.

Forrás: Huffington Post

címkék: