ÉLETMÓDI

Kihívója akadt az El Caminónak, ismerd meg az európai szupertúrát

Ha kihívásra vágysz és nem félsz a nehézségektől, indulj útnak a legújabb GR5-ös túrára. Hidd el, nem fogsz csalódni, de ne feledd, igazi kihívásban lesz részed!

Hollandiából gyalog egészen a Francia Riviéráig? A kalandvágyó túrázók kedvence ez az útvonal, amit GR5 névvel illetnek. Nem hiába favorit, hiszen ez Európa legszebb túraútvonala, ami csodás tájakon vezet végig.

Te bevállalnád, ha nem is az egészet, de legalább egy kis szakaszát?

A túra az Északi-tenger partjáról, a holland Hoek van Hollandból indul, majd Belgiumon és Luxemburgon át vezet Franciaországba, amit észak-dél irányban teljesen átszel. Ez azt jelenti, hogy az Alpokon is át kell jutnunk, ami a túra legnehezebb és legtechnikásabb része. A túrázók viszont az alpesi részt kedvelik a legjobban, hiszen ez a leglátványosabb  szakasz.

Megcsodálhatjuk Franciaország illetve Európa legmagasabb pontját, a Mont Blanc-t, megnézhetjük a Genfi-tavat, hangulatos hegyi falvakban szállhatunk meg, de igazán belevaló túrázók sátrat is verhetnek ebben a lélegzetelállító környezetben a szabad ég alatt.

Tapasztalt túrázók szerint egyedül a nepáli túraútvonalak vehetik fel a versenyt a GR5-tel, így aki igazán különleges élményre vágyik, annak nem is kell olyan messzire utaznia egy nem mindennapi természetjárásért.

A túrán való részvételhez nagyon fontos a megfelelő felszerelés és technikai ruházat, hiszen az időjárás nagyon gyorsan változik a régióban, és egyik pillanatról a másikra kialakulhat vihar. Az év bármely szakaszában indulunk, vízálló felszerelés legyen nálunk.

A túra alpesi szakasza kimondottan nehéz, egy nap alatt akár 1300 méteres szintemelkedést is teljesítenünk kell, vagy akár 7-8 órát is menetelhetünk, így csak az induljon útnak, aki kellő fizikai erőnléttel rendelkezik.

Az energiaraktárainkat a helyi ízletes sajtokkal és sonkákkal tölthetjük föl, ha kimerültnek éreznénk magunkat. A túra végén pedig Nizzában pihenhetjük ki a nehézségeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?