ÉLETMÓDI

Ismerd meg Krétát, Görögország egyik legcsodálatosabb szigetét

Krétát, Görögország legnagyobb és legdélebben fekvő szigetét hegyekkel szabdalt, változatos táj jellemzi.
  • Szerző: Ripost

Krétára az év során szinte bármikor érdemes elutazni, hiszen télen is kellemes, tavaszias időjárás jellemzi, nyáron pedig akár 30 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Esőre többnyire csak a szezonon kívüli időszakban számíthatunk, de ilyenkor sokkal üdébb és zöldebb a táj, továbbá az árak is alacsonyabbak. Nem kell megijedni, ilyenkor sincs sok eső és nem esik egész nap folyamatosan.  A tengerben egész májustól októberig lehet fürödni, a napsütéses órák száma évente pedig meghaladja a 300-at.

Krétán csodálatos természeti szépségek, homokos strandok, sziklás partvonalak, közel 2500 méter magas hegyek és több ezer éves történelmi emlékek várják a turistákat, úgyhogy mondanunk sem kell, hogy programlehetőségből nem lesz hiány. Sőt, még arra is lehetőségünk van, hogy áthajókázzunk Európa legszebbnek választott szigetére, Santorinire.

Előre szólunk, hogy az összes látnivaló biztos, hogy nem fog beleférni az időbe, úgyhogy annak is érdemes visszamenni, aki esetleg már járt Krétán. Amit mindenképp próbáljunk meg valahogy besuvasztani az időbe az Európa leghosszabb szurdoka, a Samaria-szurdok, a Knósszoszi palota, Heraklion, Rethymno és Chania a sziget északi partvonalán, továbbá a déli oldalon az aranyszínű homokkal borított Peveli pálma strand.

Kréta előnye, hogy itt nemcsak fürdeni és a parton pihenni lehet, hanem élvezhetjük a városi nyüzsgést, a történelmi emlékeket, múzeumokat és a hegyi falvakban is barangolhatunk, de aki szórakozni, bulizni szeretne, annak is van erre lehetősége. Krétán tényleg mindenki megtalálja azt, amit keres.

Érdemes a helyi éttermeket kipróbálni, ahol kóstoljuk meg a tenger gyümölcseit, amit friss görög salátával kínálnak. Ha elfáradtunk, üljünk be egy bárba és igyunk egy frissítő jeges kávét. A szigeten viszonylag elfogadható árakkal fogunk találkozni.