ÉLETMÓDI

Íme néhány tanács, hogy mindig biztonságban legyél, ha utazol

Keveredj bárhová is a nagyvilágban, a saját biztonságodért végső soron magad felelsz. Néhány apró szabály betartásával könnyedén elkerülheted a bajt.

 

Bizonyos íratlan szabályok betartásával egyáltalán nem veszélyesebb egy nőnek egyedül utaznia, mint egy férfinak. Alapos körültekintéssel és kellő óvatossággal minimalizálhatjuk a ránk leselkedő veszélyeket. Az itt ismertetett tanácsok nagy részét itthon is alkalmazzuk a hétköznapokban. Nézzük csak, mik ezek a szabályok:

1. Sötétedés után ne sétálj egyedül az utcán!

Ha későn érkezel meg a szállásra, vagy esetleg bulizni voltál, de a többieknek máshol van a szállása, akkor inkább fizess egy kicsit többet a taxira, mint hogy sötétben egyedül mászkálj egy idegen helyen. Sötétben sokkal könnyebb eltévedni, így nem érdemes kockáztatni.

2. Ne stoppolj nőként egyedül!

Habár nem valószínű, hogy egyedül nőként való stoppolás közben valamilyen inzultus fog érni, de jobb elkerülni a bajt és minimalizálni a veszélyeket.

3. Ne utazz olyan országokba, ahol a nőket kulturális okokból hátrányosan megkülönböztethetik.

A helyi szokásokat minden országban illik betartani. Tartsd tiszteletben azt, ha az adott országban nem elfogadott a nők egyedüli mutatkozása. Ha egy ilyen országot néztél ki utazási célpontként, akkor ebben az esetben érdemes kivételt tenni és inkább befizetni egy csoportos utazásra.

4. Öltözz visszafogottan,  alkalomhoz illően

Ne hívd föl magadra a figyelmet azzal, hogy túl rövid nadrágot, miniszoknyát vagy nagyon kivágott felsőt viselsz. Ha nőként egyedül utazol, akkor szolid, visszafogott ruházatot érdemes viselni. Persze kulturális környezettől függően a normák változhatnak. Erre mindig figyelj!

5. Mindig olvass utána, hogy van-e olyan kerület abban a városban, ahova utazol, amit jobb elkerülni!

Lehet, hogy a képek alapján gyönyörűnek tűnik az egyik látványosság, de ha éppen egy nem jó környéken található, akkor inkább mondj le róla.

6. Ha úgy érzed, hogy eltévedtél, akkor ne habozz, kérj segítséget!

Ha eltévedtél, akkor ne tűnj tanácstalannak, és ne a járda közepén kezdd el böngészni a térképet. Bátran szólítsd le az utca emberét, vagy adott esetben menj be egy helyi üzletbe és ott kérj segítséget, útbaigazítást.

7. Ne fogadj el ismeretlen eredetű italt szórakozóhelyeken!

Ha nem előtted töltötték ki az italt, akkor inkább ne fogadd el. Tűnhet ez bármennyire is magától értetődőnek, jobb, ha erre tényleg külön odafigyelsz. A buli hevében nem lehetsz elég óvatos!

8. Ne tarts magadnál túl sok készpénzt!

Ahhoz viszont mindenképp legyen nálad elég, hogy egy esetleges kedvezőtlen helyzetből könnyen kivágd magad! Mindig tarts magadnál egy kisebb összeget, hogy baj esetén ne  bankautomata után kelljen rohangálnod. Például ha elvesztél egy ismeretlen városban, és senkitől sem tudsz tanácsot kérni, akkor legyen nálad annyi cash, ami elég lesz a metrójegyre vagy taxira.