ÉLETMÓDI

Így közlekedj Balin

Bali egy varázslatos, elbûvölő szeglete Indonéziának, viszont a szigeten való utazás egyetlen hátránya a tömegközlekedés hiánya.
  • Szerző: Ripost

Bali útjai kaotikusak, melyeket gyakran ceremónia miatt lezárnak és a forgalmat másik útra terelik. Ilyen körülmények között nehezen is lehetne buszokat és menetrend szerinti járatokat üzemeltetni, viszont a jó hírünk az, hogy van alternatíva.

1. Motor bérlés

A legjobb és legszabadabb módja a közlekedésnek kétség kívül egy robogó bérlése, mellyel oda és akkor tudunk utazni, amikor a kedvünk tartja. Mielőtt elindulnánk Magyarországról a nyaralásunkra, mindenképp váltsuk ki a nemzetközi jogosítványt, mivel a szigeten robogózva bármikor megállíthat minket a rendőr és kérheti a dokumentumainkat.

2. Telefonos alkalmazások

Balin Uber, Grab és Go Jek is működik. Habár rengeteg turisztikai helyszínről kitiltották őket, a nagyobb településeken azért még él a rendszer. Az alkalmazásban megadhatjuk a tartózkodási helyünket és a célpontunkat, ami ez után kikalkulálja nekünk az árat és megkeresi a közelben tartózkodó sofőrt. A motoros taxi is teljesen biztonságos és még olcsóbb is, mint az autó.

3. Helyi nem hivatalos taxisok

Balin, főleg a vidéki falvakban nem sétálgatnak az utcán az emberek, hanem mindenki robogóval közlekedik. Ha a helyiek meglátnak egy turistát bandukolni a fő úton, akkor számukra ez az azt jelenti, hogy transzportra van szüksége. Ha esetleg nem merünk vagy nem tudunk motort vezetni, akkor csak sétáljunk az utcán és alkudozzunk az alkalmi fuvarozókkal. Érdemes legalább felére lealkudni az árat, hiszen néha nagyon magas ajánlatot tesznek. 

4. Sofőr igénybe vétele

Ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni a napunkból és nem időznénk út közben fuvar szerzésre, akkor érdemes egy sofőrt bérelni, aki 8-10 órán keresztül velünk lesz és elszállít azokra a helyszínekre, melyeket kinéztünk. Szállásokon, utazási irodákban tudunk érdeklődni vagy akár egy grab, uber, go jek autós taxi igénybevételekor is kérhetünk árajánlatot egy sofőrtől.