ÉLETMÓDI

Hoppá, megtaláltuk a legjobb tavaszi kirándulóhelyeket

Itt a tavaszi szünet és a jó idő, ha tehetjük, fedezzük fel egy kicsit a vidéket és menjünk el egy kicsit kalandozni.

Bakonybél a kirándulók kedvence

A Bakonyban található kis falu körül különleges mészkőbarlangok sorakoznak, melyeket hajdan betyárok laktak. A Bakony egyik legismertebb barlangja az Odvas-kői. A dolomitban kialakult barlang ürege körülbelül húsz méter hosszú, és három-négy méter magas izgalmas látnivaló. De található itt egy bencés rendi monostor is. Valamint itt magasodik a maga 700 méterével a Kőris-hegy is, tetején kilátóval, melynek harmadik szintjéről pazar kilátás nyílik a környező hegyekre, a Balatonra is.

Zirci apátság és arborétum

A Bakony erdejének sűrűjében a ciszterci kolostort III. Béla király (1182) alapította. Az itt található arborétum egykor szintén az ő vadaskertje volt. A tavat a Cuha felduzzasztásával hatszáz éve alakították ki. A szerzetesek 1759-ben bekerítették, és rendezni kezdték a területet. Ez ma az ország legmagasabban fekvő élőfa- gyűjteménye. Az itt található késői építésű, hatalmas, kéttornyú barokk apátsági templom különleges látványosság.

Parádfürdő – Ilona-völgyi zuhatag

Az ország legrégibb gyógyhelyeinek egyike, hosszan elnyúló üdülőhely, gyógyvizeiről híres község, meseszép angolparkkal, és pompás túraútvonalakkal. Parád dúskál a gyógyforrásokban, köztük a legnemesebb a kénes vegyületet tartalmazó „csevice” és a vastimsós fürdővíz, melyet 1813-tól gyógyászati célokra használnak. Parádfürdőtől 5 kilométerre zubog alá vagy 8 méter magasból hazánk legnagyobb vízesése, amely ilyenkor tavasszal is gyönyörű.

Szarvasi arborétum

A Holt-Körös partján húzódó Szarvasi Arborétum avagy Pepi gróf fáskertje az év minden szakában varázslatos látványt nyújt a természet szerelmeseinek – a gróf Bolza Pál által a múlt század első évtizedeiben telepített világhírű park a világ számos tájáról 1600 fa- és cserjefajt mutat be a látogatóknak. Batthyány Annáról kapta nevét az Anna-liget, ahol a Körös-völgyi látogatóközponttól induló tanösvény mutatja be a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes növény- és állatvilágát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?