ÉLETMÓDI

Egykori börtönök, amelyek ma már nyitva állnak a turisták előtt

Ezek az egykoron börtönként funkcionáló épületek manapság már nem rabokkal, hanem az odalátogató turistákkal vannak tele. Te megnéznéd őket?
  • Szerző: Ripost

1, Alcatraz

Az Alcatraz-szigetet és börtönt San Franciscóból lehet megközelíteni, mely először katonai, majd szövetségi börtön volt. Az Alcatrazba a legveszélyesebb bűnözőket küldték, hiszen innen a menekülés esélye szinte 0 volt. Habár 40-en próbálkoztak kijutni az épületből és a szigetről, de végül senkinek nem sikerült megmenekülni a fogságból.

2, Robben-sziget

A Robben-sziget Dél-afrikai Köztársaságban, Fokváros közelében található. A 20. században A börtönt a holland gyarmatosítók hozták létre, ahol többnyire politikai foglyokat tartottak zárva. Itt raboskodott például Nelson Mandela is. A börtön ma már az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

3, If vára

If vára szintén egy szigetre épült, melyet a dél-franciaországi Marseille-ből érhetünk el. A sziget a 16. század előtti időkig, a börtön megépítéséig teljesen lakatlan volt. Ismertségét a Monte Cristo grófja regénynek köszönheti.

4, Old Melbourne gaol

Mivel a 17. században az amerikaiak megtagadták a további brit fegyencek fogadását, ezért a briteknek új tervvel kellett előállniuk a probléma megoldására. James Cook 1770-ben érkezett meg Kelet-Ausztrália partjaihoz, majd 1787-ben már el is indították az új kontinensre a fegyenceiket. Ausztrália szerte több régen börtönként működő épületet is találunk, melyek közül az egyik leghíresebb az Old Melbourne gaol, amit az egyik legdurvább börtönként tartanak számon.

5, Hoa Lo börtön

A Hanoiban található Hoa Lo börtönt a francia gyarmatosítók építették szintén politikai foglyok és a rendszer ellen fellázadó helyiek fogva tartása céljából. A franciák kivonulása után a börtön a vietnamiak kezébe került, akik a vietnami háború során az elfogott amerikai vadászgéppilótákat tartották (elmondásuk szerint nagyon emberséges körülményeket biztosítva) az épületi falai között.