ÉLETMÓDI

Ausztrália napi 6100 Ft-ból? Hihetetlenül hangzik, de egyáltalán nem lehetetlen

Nekem sikerült ekkora költségvetésből kihoznom egy 10 napos Tasmania körutazást. Az alábbi cikkben megosztom a tapasztalataimat, hogyan lehet spórolni a világ egyik legdrágább országában való utazás alatt.
  • Szerző: Ripost

1. Ha egyedül vágtál neki az útnak, mindenképp keress utazótársakat

Ausztráliában nincs olyan jól működő tömegközlekedési hálózat, mint Európában, ezért az utazáshoz mindenképp autóra vagy lakóautóra lesz szükség. Aki spórolni szeretne, annak nem érdemes egyedül belevágnia az autó bérlésbe, hanem érdemes utazótársakat keresni, akikkel meg lehet osztani a költségeket. Erre a legpraktikusabb módszer a Facebook csoportokban való keresgélés, illetve a hostelekben való érdeklődés. A legjobb olyanokhoz becsatlakozni, akiknek saját autójuk van, így igazából csak a benzinre kell majd költeni.

2. Wikicamp alkalmazás

A szálláson leginkább úgy tudunk spórolni, ha vagy az autóban, vagy egy sátorban alszunk. Az ország számos pontján találunk ingyenesen használható kempingeket, illetve parkolókat. A fizetős kempingek sem drágák, fejenként napi 6-8 ausztrál dollárba kerülnek. Összehasonlításképpen egy több ágyas hostel szoba fejenként napi 26-30 ausztrál dollár. A kempingeket (mind az ingyenes, mind a fizetős) a wikicamp mobilos alkalmazáson keresztül utazás közben is egyszerűen megtalálhatjuk, amennyiben rendelkezünk adatkapcsolattal.

3. Adatkapcsolat helyett nyilvános internetelérés

Ausztráliában a legtöbb nemzeti park információs központjában találunk ingyenes wifit, mellyel szintén böngészhetjük a wikicamp alkalmazást, de városközpontokban, népszerű strandokon is nagy valószínűséggel csatlakozhatunk az internetre. Ha több időre és egy kis nyugalomra is szükség lenne az utazás tervezéséhez, akkor érdemes inkább egy könyvtárba beülni és ott böngészni a világhálón.

4. Kmart áruház

Én az utazás előtti nap vásároltam egy sátrat és egy hálózsákot, ami összesen 30 ausztrál dollárból ki is jött. Kempingezés előtt mindenképp nézzünk be a Kmart áruházba, ahol szó szerint mindent meg tudunk vásárolni, amire szükség lesz az utazás alatt. Az árak szinte még olcsóbbak, mint Magyarországon.

5. Ingyenes bbq helyek

Országszerte rengeteg ingyenesen használható bbq helyet találunk, ahol húst süthetünk, vagy összedobhatunk egy tésztát vagy rizsételt. A Kmartban kedvező áron beszerezhető a kemping gáztűzhely, amivel bárhol, bármikor főzhetünk valamilyen meleg ételt, így nem feltétlen csak gyümölcsökön és szendvicseken kell majd élni.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?