ÉLETMÓDI

5 csodás város a világban, ahol nem várt kincsekre bukkanhatsz

Tombol a street art a nagyvilágban és mindenhol imádják az emberek. Az irányzat a 90-es években indult, és egyre népszerûbb. Sok városban igazi turistacsalogató látványosságokkal találkozhatsz.
címkék:

A street art nem összekeverendő a falfirkával, hiszen az utcai művészetek többnyire megrendelésre készülnek, méghozzá híres, neves képzőművészek közreműködésével. Most bemutatunk öt olyan helyet, ahol megcsodálhatóak ezek az érdekes, meghökkentő vagy éppen vicces alkotások.

1. Lisszabon, Portugália

Lisszabon utcai művészete 2010 körül lendült fel, amikor is pár helyi fiatal elindította az úgynevezett Crono projektet. Ennek a keretein belül a világ minden tájáról meghívták a legtehetségesebb street art művészeket, akik legálisan, a kormány által engedélyezett felületeken - leginkább használatokon kívüli bérházakon - hagyhatták ott az alkotásaikat.

2. Georgetown, Malajzia

Délkelet-Ázsiáról leginkább a csodás tengerpartok és a finom ételek jutnak az eszünkbe, viszont az utcai művészetek kedvelői ebben a régióban is értékes kincsekre bukkanhatnak. A malajziai Penang sziget legnagyobb városában, Georgetownban nemcsak a maláj, kínai és az indiai kultúra érdekes egyvelegével találkozhatunk, hanem a helyi street art művészek alkotásaiba is belekóstolhatunk. Gyakran egészen izgalmas művészeti fúziókkal futhat itt össze az ember.

3. Reykjavik, Izland

Izlandon elég lazák a street art-tal kapcsolatos törvények, így a helyi művészeknek csak a kreativitás szab határokat. Az utcai művészet felfedező túrát kezdjük a Hversvigata úton, majd hagyjuk magunkat elveszi a központban.

4. Berlin, Németország

Az 1,3 km hosszan megmaradt berlini falon közel 100, helyi és nemzetközi művészek által alkotott festményt láthatunk. A német főváros street art-ja világhírű, hiszen a város utcáit járva Európa és talán a világ legjobb művészi alkotásait csodálhatjuk meg itt.

5. Melbourne, Ausztrália

Az utcai művészetek már régóta jelen vannak Ausztrália második legnagyobb városában, ahol 2004-ben egy fesztivál keretei között pingálhatták a művészek az utcák falait és épületeit. Melbourne óvárosi, sikátoros utcái igazi aranybánya aki kifejezetten a street art-ért utazott ide.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?