Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2016.10.12.

15 meglepő tény Olaszországról

Olaszország hazánkból könnyedén elérhetõ utazási célpont, hiszen a Budapestrõl induló fapadosok az ország több pontjára is repülnek.

2015-ben Olaszország a világ 5., illetve Európa 3. leglátogatottabb országa volt, amit a hatalmas történelmének, művészeteinek, világhírű gasztronómiájának és a kiváló földrajzi fekvésének köszönhet. Itáliáról még az is tudna mondani egy-két fontos tudnivalót, aki még nem is járt ott, viszont most összeszedtünk pár olyan meglepő információt, ami nagy valószínűséggel nem hangzott el a történelemórákon.

1. Egy római hajléktalan férfi 1968 óta minden reggel elment a Trevi-kúthoz és kb. 15 percen keresztül egy mágnes segítségével halászott ki jó néhányat a turisták által bedobott pénzérmékből. Ennyi idő alatt akár 1000-1500 eurónak megfelelő összeget is össze tudott gyűjteni. A férfit csak 2002-ben tudták felelősségre vonni a tetteiért, hiszen 1999-ig semmilyen törvény nem mondta ki, hogy amit csinál az nem megengedett.

2. Szintén 1968-ban egy olasz mérnök kitalálta, hogy alakít egy mini államot és épít egy kis szigetet az Adriai tengeren, aminek saját magát nevezi ki a miniszterelnökének. A Rózsa sziget köztársaság el is nyerte a függetlenségét, viszont a férfi nem sokáig élvezhette ezt az életformát, hiszen az alapítás után fél évvel az olasz kormány átvette tőle a hatalmat, mivel azt feltételezték, hogy a férfi így akarja elkerülni az adófizetést a turistáktól összeszedett pénzéből. Végül az olasz haditengerészet felrobbantotta a szigetet.

3. Az olaszok piros alsóneműt viselnek szilveszter napján, mivel számukra ez hozza meg a szerencsét az elkövetkezendő új évre.

4. Az olaszok nagyon jól tudnak tiltakozni, amiből még Guinness rekord is született. A világ legnagyobb tüntetése 2003. február 15-én Rómában volt, amikor is 3 millió ember tüntetett az USA által indított iraki háború ellen.

5. Olaszország egy törésvonalon fekszik, ezért gyakoriak a földrengések. Az országban 3 aktív vulkán is található, a Vezúv, az Etna és a Stromboli.

6. Olaszország büszkélkedhet az egy négyzetméterre eső legtöbb remekművel a világon és a legtöbb UNESCO világörökségi helyszínnel is, szám szerint 51-gyel.

7. A bolognai egyetem a világ legrégebbi egyeteme, melyet 1088-ban alapítottak.  

8. 1861 és 1985 között több mint 15 millió ember hagyta el az országot, leginkább a déli területekről, hogy kilépjen a szegénységből és egy jobb életet tudhasson magáénak.

9. Az 1930-as és a ’40-es években Mussolini megpróbálta kiiktatni az idegen szavakat az olasz nyelvből, így a gól „meta” lett, a Donald kacsa „Paperino”, a Mickey egér „Topolino”, a Goofy pedig „Pippo”.

10. Az olasz nyelv a toszkán, azon belül is a firenzei felső osztály által beszélt nyelvjárásból ered.

11. 1870-ig nem létezett olyan, hogy egységes Olaszország, hanem az olasz csizma több különböző államra tagolódott. Az olaszok még mai napig nehezen azonosulnak az egységességgel és szülőföldjüknek inkább a régiójukat tekintik.

12. Az olaszországi Sienában 1472-ben alakult a világ legelső bankja, a Monte dei Paschi di Siena, ami még jelenleg is működik.

13. A vatikáni Szent Péter-bazilika a világ legnagyobb temploma.  

14. Az olaszok évente átlagosan 25 kg tésztát fogyasztanak, a legtöbbet az ország déli és középső régióiban.

15. Rómában annyira kedvelik a macskákat, hogy egy olyan törvényt is életbe léptettek, miszerint, aki megöl egy macskát, annak 10 ezer eurós büntetés és akár 3 éves börtönbüntetés jár.

Forrás:

http://crazyfacts.com/tag/italy/

http://www.eupedia.com/italy/trivia.shtml

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-