Létrehozva: 2021.09.17.

Újjászületett a Budavári Palota csodája!

A budai Vár Magyarország egyik legkedveltebb úticélja: aki felkerekedik a fővárosba, bejárja a terület történelmi helyszíneit és meglátogatja évszázados múltú épületeit. A Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Budavári Palotában augusztus 20-án nyílt meg az újjászületett Szent István-terem. A rekonstruált történelmi helyiséget egykor királyok használták fényes események helyszíneként, kialakítása az iparművészet csúcsa volt a 19-20. század fordulóján. Most már újjáalkotva lehet megtekinteni káprázatos berendezését és látogatható a hozzá tartozó kiállítás is! (X)

Az államalapító királyunk nevét viselő helyiség Hauszmann Alajosnak köszönhetően jött létre, aki a dualizmus korának neves építészeként a Budavári Királyi Palota századfordulós bővítését vezette. Hauszmann tehetségét dicséri, hogy életműve csúcsaként a palota Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. A déli összekötő szárny ékszerdobozaként álmodta meg a Szent István-termet, a korabeli magyar iparművészet kimagasló teljesítményét. Ferenc József tetszését is elnyerte a csodás kialakítás, melynek berendezése az 1900. évi párizsi világkiállításon kiérdemelte a zsűri nagydíját.

Forrás: Várkapitányság

A második világháború pusztításai során a terem berendezése megsemmisült, és később sem állították helyre. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elmúlt években korhűen rekonstruálták a századforduló csodáját.

Forrás: Várkapitányság

Az újjászületett terem elrendezése, díszítése és bútorzata mindenben a hauszmanni elképzelést követi. A falakat selyemszövet és faragott fa borítja, a bronzdíszeket, a gyönyörű padlót és a kazettás mennyezetet is a legkiválóbb mesterek készítették. A monumentális kandalló az eredetihez hasonlóan a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült. A több mint két és fél méter széles, és négy és fél méternél is magasabb kandalló hatszáznál is több elemből áll, párkányát pedig Szent István mellszobra díszíti, amelyet eredetileg a századforduló híres szobrásza, Strobl Alajos alkotott meg. A lélegzetelállító terem helyreállításának értékét növeli, hogy a hitelesség érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vettek részt az újraalkotásban: Pécstől Pápáig hét szakma képviselői, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember.

A Budavári Palota újjászületett csodája az egyedülálló berendezésén kívül további érdekességeket is tartogat! A látogatók a terem felé haladva egy különleges kiállítást is megtekinthetnek, melynek része a világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel installációja is.

A kiállítás – melynek kurátora Gulyás Gábor filozófus, esztéta – bemutatja a terem iparművészeti különlegességeit, a hajdani mesterek munkáinak hátterét és az újjászületés részleteit. A látogatók emellett bepillantást nyerhetnek az utolsó magyar király, IV. Károly koronázása előtti est pillanataiba, hiszen a ceremóniára a Szent István-teremből indították útjára a Szent Koronát.

Forrás: Várkapitányság

A tárlat szenzációja Aba-Novák Vilmos 1936-ban megalkotott festménye, amely kiállításon mostanáig nem volt látható. A mű azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. A kiállításon mindezek mellett megcsodálható Szent István 1635-ben, Rómában készült nagy hermája, melynek különleges talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A világ egyik legnagyobb hermáját megalkotása óta a zágrábi egyházmegye székesegyházában őrzik, Budapesten most először állítják ki.

Havadtőy Sámuel kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely az Intelmek csaknem ezeréves szövegén alapul. A művész hazai ékszerészek és bronzöntők munkái mellett a csipkét is megjeleníti alkotásában, amit a magyar lélek szimbolikus részének tart. Az alkotás másik eleme egy kisfilm, amelyben a magyar kulturális élet ikonjai Szent István művének tíz fejezetéből mondanak el egy-egy hozzájuk közel álló gondolatot. Barabási Albert-László, Berecz András, Bodrogi Gyula, Böjte Csaba, Egerszegi Krisztina, Havadtőy Sámuel, Miklósa Erika, Péreli Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa és Vásáry Tamás tolmácsolásában az Intelmek mondatai kifejezetten aktuálisnak hatnak.

Forrás: Várkapitányság

Az újjászületett Szent István-terembe egy hétvége alatt elfogyott az összes előregisztrációs jegy. Azonban foglalás nélkül is ingyen megtekinthető a Budavári Palota csodája augusztus 20-tól a hónap végéig. A 20 perces turnusokban a szervezők helyet biztosítanak az időpont nélkül érkezőknek is, de nekik vélhetően egy kicsit többet kell majd várniuk a helyszínen. A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás, személyes vagy tabletes digitális tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a https://szentistvanterem.hu oldalon.

Látogassanak el Önök is a Budavári Palotába és tekintsék meg a magyar iparművészet újjászületett csodáját!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna beismerte: elkerülhetetlen a totális összeomlás

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

life.hu

Nem a férjéhez fordul Katalin a nehéz időkben: másik férfi a legnagyobb támogatója

mandiner.hu

Orbán Viktor is reagált arra, hogy karhatalommal akadályozzák Brüsszelben a békepárti és migrációellenes konferencia megtartását

life.hu

Így tudod eldönteni, hogy jól állna-e a sztárok kedvenc frizurája, a bob: biztos módszer

vg.hu

Ő lehet Magyarország legidősebb embere – nem akárki köszöntette fel a születésnapján

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 13 tuti recept, amiért rajong majd a család

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban