ÉLETMÓDI

Újabb fordulat: szaharai homok kavar bele az időjárásba

Afrikai homokot sodor magával egy hatalmas ciklon, a légörvény immár elérte Magyarország térségét. Ez az oka a jelenleg is tapasztalható, szûrt opálos fénynek.
címkék:

Egy Földközi-tenger felett kialakult ciklon felkavarta a Szahara finom homokját. A homokszemcsék több ezer méter magasságig jutottak és a széliránynak köszönhetően Európán keresztül haladva immár Magyarország térségét is elérték.

A légkörben lebegő szemcséken megtörik a fény, így a levegő tejszerű, opálos árnyalatot kap.

Az égre nézve szürke árnyalatot láthatunk áttetszően kék égbolt helyett. Pedig ilyen tiszta időben tavasszal az utóbbi lenne a normális. Mindez az afrikai homok jelenlétének köszönhető.

Ma még csapadékmentes, meleg időjárásban lesz részünk. A következő napokban fokozatos lehűlésre és nagy mennyiségű esőre számíthatunk. Az eső magával rántja a felsőbb rétegekben lebegő szaharai homokot, mely így saras eső formájában fog földet érni.

Hasonló természeti jelenséget idén már tapasztalhattunk, február utolsó napján. Akkor a kocsikon, ablakokon jól megfigyelhető sárgás, néhol rozsdás foltszerű elszíneződéseket lehetett látni. Most is hasonlóra kell számíthatunk csütörtökön és pénteken.

címkék:
És ezeket olvastad már?