ÉLETMÓDI

Trabantroncsból varázslat: elképesztő, miket bütyköl össze a magyar mester

Sokan csodálják a Győr közelében élő fiatalember, Szabó Gergely munkáit. Az ügyes kezű mester lerobbant, teljesen tönkrement vagy éppen roncstelepre szánt autókból hoz ki egészen elképesztő dolgokat.
címkék:
  • Szerző: D.K.

A végzettsége szerint karosszérialakatos fiatalember szabadidejében elaggott járgányokkal bíbelődik. Olyan kasztnidarabokat, lemezeket cipel haza, amik nagy valószínűséggel a kutyának sem kellenének már. Ő viszont a sérült, törött vagy már rozsdásodó vasakban a valaha volt csillogó jármű lelkének egy darabját látja, és valamiféle belső késztetés miatt menteni akarja, ami menthető. Meggyőződése, hogy még egy totálkáros roncsban is mindig akad néhány darabka, ami jó lehet valamire, ami esetleg némi átalakítással új életet nyerhet, akár új funkcióval.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ilyen volt- ilyen lett / kibelezett Trabantból egyedi íróasztal. Fantasztikus kreativitás! (Fotó: Szabó Gergely)

Trabantból íróasztal

Hobbijához a mester az internetről gyűjtött inspirációt, rábukkant ugyanis több olyan csoportra, ahol – főleg amerikai – autóépítők szétbelezett járművek egy-egy részletéből lakberendezési vagy dísztárgyakat készítenek. Arra gondolt, ez talán neki is menne…

Soha senkinek nem volt olyan menő íróasztala, mint Máténak! (Fotó: Szabó Gergely)

Jó apropó volt fia, Máté közelgő születésnapja, akinek szüksége volt egy új íróasztalra. Mivel ő is kedveli a család Trabantját, (amit a rendszáma után csak CHEguevarának hívnak), így adott volt a feladat! Az alkatrész Trabiból legyen íróasztal! „Az első munkám a fiamnak készült: egy Trabant teljes első részéből, körülbelül a gépkocsi harmadából íróasztalt alakítottam ki. Pont olyan lett, mint a rendszámos. Reméltem, hogy szeret majd ott tanulni.

Az íróasztal természetesen kapott lábat, de a Trabant első kerekei is megmaradtak. (Fotó: Szabó Gergely)

De ennél sokkal jobban motivált, hogy örülni fog neki és ez tényleg így is lett. Az biztos, senkinek a világon nincs ilyen Trabant íróasztala, csak neki, és erre tényleg nagyon büszke még annak ellenére is, hogy az íróasztalnak sajnos mennie kell a háztól, mert egy kisebbet kell helyette csinálnom neki” – mesélte lapunknak Szabó Gergely, aki kanapét és TV állványt is készített már az egykori keletnémet papírjaguárból.

BMW-ből falidísz

A győri mester persze nem akart egyetlen márkánál leragadni, többféle izgalmas dísztárgyat, bútort is készített már autóimádó ismerőseinek. „Teljesen esetleges, hogy mihez lehet épp hozzájutni, de az biztos, hogyha egy karosszériarészlet jó állapotban marad fenn, mindig érdemes vele kezdeni valamit.

Ez a BMW popsi falidísznek készült. A csomagtartó régi ajtaja most is nyílik, lehet bele pakolni! Fotó: Szabó Gergely

Akadt már dolgom BMW farával, abból például falidísz és monitorállvány kerekedett, méghozzá izgalmas piros alapszínben. Sokan hiszik azt, hogy néhány óra alatt pakolom össze ezeket a dolgokat, ám ez nagy tévedés! Minden egyes lemezdarabot alaposan megtisztítok. Az autóból megmaradó rész szinte ugyanúgy fel van újítva, mint egy OT-s autó. A hiányzó, tönkrement díszítő elemeket szintén be kell szerezni, felújítani. A kész bútorokba világítást is szerelek. Mindig igyekszem a megmaradt autórészletet minél korhűbbre, a belőle kialakított bútort minél praktikusabbra csinálni. Így lett például állítható háttámlája a kanapénak, USB csatlakozója az íróasztali lámpának. Amit festeni, kárpitozni kell, azt viszont profira bízom. A végeredményt nagyon lehúzná egy garázsos, vagy spray-s festés. Szóval hetekig elvagyok az új gyerekkel, nincs összecsapott meló…”

Pannónia motorból lámpa

Az újragondolt, és részleteiben átépített autókarosszérák sikerén felbuzdulva Gergelyből dőlni kezdtek az ötletek.

Egy igazi ezermester otthonában a vécépapírtartó sem átlagos (Fotó: Szabó Gergely)

Készített vécépapír tartót tűzoltókészülékből, állóórákat dugattyúból, asztalt motorblokkból, sőt, régi Pannónia motor reflektorjából olyan praktikus íróasztal lámpát is, amibe mobiltelefon töltésére szolgáló USB csatlakozót is beleépített. A

Ez az asztali állólámpa egy régi Pannónia motor fényszórójából készült, de az ügyes mester egy telefontöltő csatlakozót is beépített a lámpa testébe.(Fotó: Szabó Gergely)

szíve már régóta az átalakítós szerelem-munka felé húzza, ám ez egyelőre csak hobbi. „De már készül a műhelyem és nagyon szeretnék vele komolyabban foglalkozni. Azt is tudom ugyanakkor, hogy ezeknek az elsődleges piaca sajnos nem tud Magyarország lenni, ennek ellenére egy-egy ilyen munka óhatatlanul is bevonzza a következőt, hiszen a Trabant kanapénak is csodájára járnak, és ezt minden dicsekvés nélkül állítom.

Az ülés állítható, a hátsólámpák működnek és hangulatvilágításként remekül szolgálnak. (Fotó: Szabó Gergely)

Kicsit fáj, hogy ehhez képest van egy másik tábor is, akik veterán mészárosnak, Trabant-gyilkosnak hívnak, amiért ezeket a ma már ritka járműveket szétbelezem. Pedig sem mészáros, sem gyilkos nem vagyok, mentem, ami menthető. Ezek a roncsok szinte kivétel nélkül a szemétbe kerülnének, ha nem építek belőlük valamit. Hiszen így, ha darabokban is, de tovább élhetnek velünk ezek a retró autócsodák.”

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?