Létrehozva: 2016.10.03.

Tízezer embernek nyújtott segítséget Mága Zoltán

Több mint 100 millió forint adomány gyûlt össze a hegedûmûvész templomi fesztiválsorozatán.

Több mint tízezer embernek segített Mága Zoltán hegedűművész szombaton, Nagyváradon zárult Hangok és Harangok című jótékonysági templomi fesztiválsorozatán összegyűlt mintegy 100 millió forint értékű adománnyal. A Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztiválon közel 30 ezer ember vett részt.

A 25 koncertből álló hangverseny sorozatot a Prima Primissima-díjas hegedűművész augusztus 21-én a budapesti Szent István-bazilikában indította útjára.

A hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt templomokban megrendezett fesztivál koncertjein Magyarország nagyvárosaiban, valamint Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt világhírű zeneszerzők művei csendültek fel.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere védnöksége alatt zajlott templomi hangversenysorozat ünnepélyes záróeseményét szombaton a Partium fővárosában, Nagyváradon tartották.

A záróhangversenyen jelen volt Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő is, aki a zsúfolásig megtelt Nagyvárad-olaszi református templomban így fogalmazott: „az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának záróeseményével Erdélyben az 1956-os forradalmi emlékhónap is kezdetét veszi azzal a sokatmondó üzenettel, hogy:

legyünk egyek az emlékezésben, egyek a szeretetben és a szolgálatban, egyek a kultúrában és a jókedvű, közcélú adakozásban.

Hozzátette: Mága Zoltán hegedűművész Kárpát-medencén végighaladt rangos fesztiválsorozata

a művészet szintjén és eszközeivel szolgálja a határok fölötti nemzetegyesítés nemes ügyét.

Kiemelte azt is, hogy "ezekben a nehéz időkben választás előtt áll a nemzet: ha széthúzunk, védtelenek vagyunk - de hogyha összefogunk, a lehetetlennel is sikerrel megbirkózunk."        

A Kossuth-díjas művészek közreműködésével katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett koncerteken csaknem 30 ezer ember vett részt.

Mága Zoltán a sok ezer kilométeres utazással teljesített ökumenikus templomi fesztiválsorozatát úgy értékelte, hogy a magyar nép ismét tanúbizonyságot tett önzetlenségéről, és a felebaráti szeretet fontosságáról.

„Bejárva Magyarország legnagyobb és legszebb templomait, látva a közönség őszinte mosolyát, hallva a szűnni nem akaró vastapsát, ki kell jelentenem, a magyar népben valóban van hit, remény és szeretet, és a megtapasztalt összefogás azt bizonyítja, hogy lélekben, ha nem is a világ, de Európa legerősebb nemzete vagyunk" – mondta a hegedűművész.

Mága Zoltán kezdeményezéséhez a magánszemélyek százai mellett mecénások és a hegedűvirtuóz rendszeres támogatói is csatlakoztak, így már a nyitókoncerten közel 20 millió forintnyi támogatásból tudta elindítani karitatív misszióját, és a szeptemberi tanévkezdésig több ezer hátrányos helyzetű tanulónak sikerült segítséget nyújtania.

Mága Zoltán a fesztivál keretében rendezett jótékonysági koncertsorozatának bevételéből több mint 5 ezer, Magyarországon, a kárpátaljai Beregszászon, a Vajdaságban, a délvidéki Bácsfeketehegy környékén élő rászoruló gyermekeknek ajánlott fel cipőket, iskolatáskákat és tanszereket.

A hegedűművész hátrányos helyzetű gyermekekkel foglakozó és szociális étkeztetésekkel is segítő alapítványoknak is támogatást nyújtott, így több mint 5 ezer gyermek mindennapi gondoskodásához, ellátásához járult hozzá. 

A Szeretet hegedűse a koncertsorozat bevételéből és saját, személyes támogatásaként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház és a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika számára egy-egy több millió forintba kerülő életmentő orvosi műszert vásárol, amiket még ebben az évben át is adnak az egészségügyi intézményeknek. A mezőkövesdi koncert adományaiból egy leukémiában szenvedő kislány steril szobáját fogják kialakítani, hogy biztonságosan épülhessen fel otthonában a csontvelő-átültetés után.

Mága Zoltán a horvátországi, egykori magyar városban, Eszéken is jótékonysági koncertet adott, hogy a város gyermekkórházának felújítását segítse, amelyhez személyes felajánlásként további egymillió forinttal járult hozzá. Az eszéki Szent Péter és Pál apostol Katedrálisban tartott hangversenyt a magyar főkonzulátus szervezte, és a hangverseny fővédnöke Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök volt.

A hangversenyeken Mozart, Bach, Paganini, Verdi, Vivaldi, Sarasate klasszikus darabjai mellett egyházi művek is elhangzottak, de a templomi közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a magyar zeneművek mellett a népdalokat és a Kossuth-nótát is.

Mága Zoltán hegedűje a fesztiválsorozat részeként az ország templomai közül – többek között – a Szegedi Dómban, a Győri Székesegyházban, a Váci Katedrálisban, Szombathelyen, Bicskén, Miskolcon, Szolnokon, Karcagon, Székesfehérváron, Pécsett, a Mádi Zsinagógában, Budapest több templomában is felzendült.

A hangversenyek állomásain a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében közreműködött Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas szoprán, Alexandru Agache, nemzetközi hírű operaénekes, Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház művésze, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Meláth Andra Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Georgina von Benza operaénekes, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekese, érdemes- és kiváló művész, Keresztes Ildikó előadóművész, Szekeres Adrien eMeRTon-díjas énekesnő, Zsédenyi Adrienn többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekes, Szenthelyi Krisztián tenor, valamint Mága Jennifer.

A hegedűművész jótékonysági sorozata ezzel nem ért véget, mert több településen tartott koncertjén ígéretet tett arra, hogy a 2017. január elsején rendezendő Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből több millió forinttal támogatja a hangversenynek otthont adott templomok felújítási munkálatait.

További információ: www.magazoltan.com

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Müller Péter: Életünk legnagyobb eseményei észrevétlenül indulnak

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!