ÉLETMÓDI

Titokzatos ládákat mosott partra a víz Brazília partjainál

Titokzatos ládákat mosott partra a víz Brazília északkeleti partjainál. Egy hónap alatt több mint 350 láda került elő az északkeleti Serpige állam különböző strandjairól.
címkék:
  • Szerző:

Az állam környezetvédelmi hatósága, az Adema egy forródrótot is életre hívott, ahol az emberek jelezhetik, ha újabb ládát találnak.

„Minden nap újabb partszakaszról érkezik telefonhívás” – mondta Jefferson Torres, a forródrót munkatársa.
Tudósok megállapítása szerint nagy valószínűséggel egy német hajóról származnak, mely 1944-ben süllyedt el a brazil partoknál.
Az elszíneződött, barna tárgyakat titokzatos dobozoknak (portugálul: caixas misteriosas) nevezik, valójában azonban kaucsukbálák, amelyek az elsüllyedt hajó fedélzetén lehettek – vélik Luis Bezerra tengerbiológus, a Ceará Állami Egyetem munkatársa és kollégái. Egy-egy ilyen bála átlagosan 80 kilogrammos.

Luis Bezerra, Carlos Teixeira és Rivelino Cavalcante kutatók kezdtek foglalkozni a bálák rejtélyével. Bezerra már 2019-ben talált egy ilyen „dobozt”.
Ami elsőként feltűnt a biológusnak, az a dobozon élő tengeri makkok jelenléte volt: ezek az állatok csak a nyílt vízben élnek meg. És mivel kifejlett állapotban voltak, valószínűleg már régóta úton lehettek.
A dobozon a Product of French Indochina (Francia-Indokína terméke) felirat állt. Ebből is látható volt, hogy a bálák régiek. A mai Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén lévő francia gyarmat ugyanis 1954-ig létezett.

Carlos Teixeira és munkatársai ezt követően gyűjtöttek információt a Rio Grande elsüllyedéséről. A német blokádtörő 80 éve Japánból indult és Brazília partjaitól ezer kilométerre süllyedt el, miután a szövetségesek egy hajója felfedezte.

Pontos helyét Daved Mearns brit hajóroncskutató határozta meg: a Rio Grande Recife városhoz közel fekszik. A hajó időközben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe mint a legmélyebbre elsüllyedt hajó: 6000 méteres mélységben található.
Matematikai modellekkel a szél és áramlatok alapján a tudósok kiszámították, hogy a bálák valóban erről a hajóról származhatnak.
A különleges rakomány már három éve, minden év második felében tünedezik fel rendszeresen Brazília északkeleti részén, mintegy 1600 kilométeren.

Azt, hogy ez több mint 80 évvel a Rio Grande elsüllyedése után történik, Bezerra a hajóroncs természetes szétesésére vezeti vissza.

A tengeri teknősök védelmével foglalkozó brazil Projeto Tamar szervezet szakértői aggódnak amiatt, hogy a kaucsukbálák veszélyt jelenthetnek a teknősökre, mivel azok „megehetik a gumit és megfulladhatnak tőle” – véli Fábio Lira biológus.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi menüötletek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?