ÉLETMÓDI

Tépett hús: Ez a kaja a férfiak új kedvence, ízbomba

Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mi legyen a vacsora, segítünk! Nálunk a tépett hús mindent visz!
  • Szerző: D.K.

Unalmas a hamburger? Épp ideje leváltani! Amerikában a tépett hús már évek óta hódít, és egyre több helyen találkozni vele itthon is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

S hogy micsoda valójában az angol nyelvterületen „pulled pork”-ként (húzott malacként) ismert tépett hús? Istenien omlós, illatos, nagyon finom sertéssült, melynek jellegzetessége a füstös ízvilág. Szerencsére egy kis trükkel, ügyes fűszerezéssel otthon a sütőben is elkészíthető, méghozzá úgy, hogy a végeredmény garantáltan parádés lesz. Legjobb hozzá a sertéslapocka vagy a comb, esetleg tarja, ami alacsony hőfokon fél nap alatt omlósra puhul a sütőben. Akkor jó, ha a húst két villával könnyedén szálasra lehet tépkedni.

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert garantáltan elfogy az utolsó falatig!

HOZZÁVALÓK

A húshoz

1,5-2 kg sertéscomb vagy sertéslapocka

A fűszerpasztához

  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk oregánó
  • 2 tk fűszerpaprika, lehetőleg füstízű!
  • 2 tk fokhagymapor
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 3 ek barnacukor
  • 4 dkg só
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 5 ek étolaj
  • 5 ek víz

Az alaphoz

  • 1 fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2 dl kechup
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek Worcester szósz
  • 2 ek. almaecet

Fotó: Shutterstock

ÍGY KÉSZÜL

  1. nap: Előkészítés

A száraz fűszereket keverjük össze, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, az olajat és a vizet. A pasztával kenjük be a húst. Tegyük egy teljes éjszakára a hűtőbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Holy Cow BBQ (@holycowbbq) által megosztott bejegyzés

2. Másnap: sütés előtt ágyazzunk meg a húsnak

Kapcsoljuk be a sütőt 130 fokra. Hevítsünk egy serpenyőben kevés olajat, ezen pirítsuk meg hirtelen a hús minden oldalát – ez pár perc. Emeljük át a húst egy tepsibe. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát, majd mehet rá a ketchup, az almaecet, a Worcester és szójaszósz. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, majd egy bevizezett sütőpapírral fedjük le a tepsit – igyekezzünk a sarkoknál rácsavarni.

3. Indítsuk útjára a gyönyört!

Csomagoljuk be alufóliával a sütőpapíros tepsit majd mehet a 130 fokos sütőbe 4-5 órára. Ha letelt az idő, a fóliát és a papírt vegyük le a tepsiről és igény szerint rápiríthatunk a húsra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Clint J Williams (@cookinwithclint) által megosztott bejegyzés

Amikor csodálatos piros lesz, igény szerint fél órát pihentetjük a húst, majd két villa segítségével szálasra tépkedjük és már állhatunk is neki a szendvicskészítésnek!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Red Dog Saloon (@reddogsaloon) által megosztott bejegyzés

Mehet a zsömlékbe minden, mi szem-szájnak ingere: jégsaláta, hagyma, paradicsom, uborka, sajt, csalamádé, kechup, majonéz, chiliszósz, stb…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chelsea (@healthfulchel) által megosztott bejegyzés

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?