ÉLETMÓDI

Szódát, szárazon! Tényleg lesznek józan-bárok?

Bár a karantén alatt többen néztek a pohár fenekére, mint előtte, szakértők szerint ez kicsit sem valószínű, hogy így marad. Sőt, nagyon is úgy fest, hogy a járvány lecsengése után egyre kevesebben akarnak majd felönteni a garatra...
  • Szerző:

Jó pár hét eltelt már a veszélyhelyzet kihirdetése óta. A helyzet rengeteg feszültséget szül, sokaknál a bezártság mellett a bizonytalanság is egyre növeli a stresszt – és ezt valahogy muszáj levezetni. Nem mindegy azonban, hogyan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alkohol nelkul 02

Fotó: Pixabay.com

Sörből is megárt a sok!

Kutatások szerint a járvány ideje alatt rengetegen nyúltak az alkoholhoz, hiszen azonnal oldja a feszültséget. A Nilsen amerikai piackutató vállalat felmérése szerint 25-ről 50 százalékra ugrott a rendszeresen alkoholizálók száma az amerikai lakosságban. Csakhogy hetekig, hónapokig rendszeresen inni nem lehet következmények nélkül; hamar észre is veszi az ember, hogy kevesebb az energiája, sőt, tán meg is hízott, és kellemetlenül lustának érzi magát. Ráadásul, ha valaki belefogott egy edzéstervbe is, már két hét után érzi, hogy valami nem stimmel: ahelyett, hogy erősebb, strapabíróbb lenne, inkább fáradt és kimerült.

Pohár helyett elő a futócipővel!

Fotó: 123rf

Nem csoda, hogy sokan inkább a mozgásra szavaznak, és abbahagyják az ivászatot. Ugyanis aki szinte minden este az alkohollal vigasztalódott, mostanra már rájött, hogy nemhogy oldaná a feszültséget, de még ront is a helyzeten. Bár rövid távon valóban ellazítja az embert, a kijózanodás után nem csak a szervezet energiaszintje lesz alacsonyabb, de depressziós állapotra is hajlamosít. Ezzel szemben egy kiadós edzés egész napra energiát ad. A mozgás nem csak boldogsághormont termel, de növeli az önbizalmat is; hiszen a fejlődés néhány hét alatt igen látványos lehet! Így sokan már úgy is készülnek, hogy ha újranyitnak a szórakozóhelyek, visszafogják az ivászatot, vagy egyenesen átállnak az alkoholmentes italokra. Hiszen a karantén alatt felépített erőnlétet nem lehet csak úgy sutba dobni.

Az USA-ban józan mozgalom is indult

A magukat kíváncsi józanoknak nevető társasághoz egyre többen csatlakoznak. Céljuk nem a teljes elvonás, hanem az, hogy mindenki tudatosan igyon: legyen rálátása arra, hogy miért, mennyit és mikor iszik. Ebből ugyanis egyenesen következik, hogy képes lesz nemet mondani a túlzott rendszerességre és a mennyiségre. Ráadásul, ahogy megtapasztalják, mennyivel aktívabbak, amikor nem isznak, és közben felfedezik az alkoholmentes italokat, egy idő után nem is akarnak minden este a pohár fenekére nézni.

Nem lesz mindenki antialkoholista

Fotó: Pixabay

Bár a járvány kitörése óta többen nyúltak a pohárhoz, szakértők szerint amint visszatér az élet a normális kerékvágásba, csökkenni fog a mostani masszív alkoholfogyasztás is. Azok, akik a karantén alatt komolyan elkezdtek sportolni, valószínűleg sokkal kevesebbet fognak inni, mint a járvány kitörése előtt. A teljes józanság azonban nem valószínű, ráadásul teljesen felesleges is: ha valakinek nincsenek alkoholproblémái, és tudja, hogyan szabad inni az edzésterve mellett, akkor semmi baj nem származhat abból, ha a barátokkal beül egy italra egy szombat este.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?