ÉLETMÓDI

Ezek az üzenetek csodát tehetnek veszekedés után

A veszekedés vagy duzzogással zárul, vagy vádaskodó üzenetekkel folytatódik. Vajon hogyan törheted meg a rutint, és állíthatod az üzeneteket inkább a békülés szolgálatába?
  • Szerző: H. G.

A szakértők szerint veszekedés után érdemes várni pár órát az üzengetéssel, amíg kicsit kitisztul a fejed. Ha mindenáron ki akarod írni magadból, mit érzel, inkább a jegyzetek közé mentsd el, és csak később küldd el, miután már biztos vagy benne, hogy tényleg ezt akarod mondani. Persze az sem jó megoldás, ha túl sokáig vársz és csendben duzzogsz, érdemes megtalálni az arany középutat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Veszekedés 01

Az első üzenet azonnal megszabja a beszélgetés további irányát (Fotó: pixabay.com)

A veszekedés utáni első üzenet fontos dolog, hiszen rögtön megszabja a beszélgetés további irányát. Ha békülni szeretnél, érdemes megválogatnod a szavaidat. De mit érdemes írni, ha a kompromisszumot tartod szem előtt?

Ha bűntudatod van a veszekedés miatt, vagy amiatt, amit mondtál

„Kérlek, ne haragudj amiatt, amit mondtam”. Ha őszintén megbántál valami, akkor a legjobb, ha elmondod a másiknak. Nem kell magyarázkodnod, nem kell megalázkodnod, csak elmondanod, amit érzel. A béküléshez jó kezdet lehet, ha tudatában vagy, hogy valami durvát mondtál, és megérteted vele, hogy ennek ellenére nem akartad megbántani.

Ha úgy érzed, nem hallgat meg a párod

„Nem vagyok biztos benne, hogy megértetted, mi a véleményem. Nem kell egyetértened velem, de szeretném, ha beszélnénk róla, és meghallgatnál. Mikor tudnánk higgadtan leülni, hogy megbeszéljük?” Ha úgy érzed, hogy a másik fél lesöpörte az asztalról a véleményedet, adj még egy esélyt a megbeszélésnek. Ne az legyen a célod, hogy mindenáron meggyőzd a másikat, inkább az, hogy akkor is találjatok valami megoldást, ha nem értetek egyet.

Veszekedés 02

Ha a megfelelő hangnemben írsz, akkor gyorsan ki is békülhettek (Fotó: pixabay.com)

Amikor még nem vagy kész rá, hogy megbeszéld vele

„Egy kis időre van szükségem, hogy átgondoljam ezt az egészet, de hidd el, szólni fogok, amikor jó lenne újra beszélni róla.” Ha még mindig sértődött vagy, nyugodtan kérj egy kis időt, hogy kiszellőztesd a fejed. Amikor túltetted magad mindazon, amit a veszekedés hevében egymás fejéhez vágtatok, már tisztább fejjel tudtok beszélni arról, ami a veszekedést okozta.

Amikor a párod nagyon megbántott

„Szeretném, ha tudnád, hogy nagyon megbántottál, amikor… Nem tudom, hogy mikor tudok ezen túllépni, de örülnék, ha bocsánatot kérnél.” Bár szeretnéd, hogy a párod bocsánatot kérjen a bántó viselkedéséért, még egyáltalán nem biztos, hogy meg is fogja tenni. Ez az üzenet azonban mindenképp fontos, ha szeretnéd, ha megértené, hogyan is érzel.

Amikor még a zsigereidben van a veszekedés

„Nem akarom fokozni, de szeretném, ha én is elmondhatnám a véleményemet, mert ez fontos nekem.” Ne támadj, ne személyeskedj, ne akard azonnal folytatni, de próbáld megmagyarázni neki, mit is érzel. Csak a saját érzéseidről beszélj, ne őt minősítsd, és ne próbáld kitalálni, mit miért mondhatott. Egyszerűen csak értesd meg vele, hogy ez neked fontos, és szeretnéd, ha ő is figyelembe venné a véleményedet.

Veszekedés 03

Ne írj elhamarkodottan, de ne is duzzogj egész nap (Fotó: pixabay.com)

Ha azt szeretnéd, hogy a veszekedés dacára ugyanolyan legyen a kapcsolatotok

„Utálok veled veszekedni, szeretném, ha megbeszélnénk a dolgot, és helyrehozhatnánk a kapcsolatunkat.” Sokaknak kicsit félelmetes egy ilyen üzenetet elküldeni, hiszen a legtöbbünket arra tanítottak, hogy ne adjuk ki az érzelmeinket. Pedig sokkal jobb, ha a másik is tudja, hogy a kapcsolat fontos neked, és nem akarod, hogy minden elromoljon egyetlen veszekedés miatt.

Ha úgy érzed, túlreagáltad

„Lehiggadtam, és már értem, hogy kicsit túlreagáltam a dolgot. Szeretném, ha még egyszer beszélgetnénk erről, most kiabálás nélkül.” Ha tényleg úgy érzed, hogy túlreagáltad az egészet – és nem csak ő akarja veled elhitetni, hogy te vagy a hibás, mert mindent túldrámázol – akkor érdemes megkérni a másikat, hogy vegyen részt egy újabb, ezúttal higgadt beszélgetésben. Légy őszinte, és éreztesd vele, hogy kompromisszumra törekszel.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?