ÉLETMÓDI

Vigyázz, ezek a mondatok percek alatt kivégzik a házasságodat!

Bár a szóbeli bántalmazás nem hagy fizikai nyomot, a lelket és a kapcsolatot nagyon is rombolja. Hosszú távon pedig akár a válásig fajulhat a helyzet.

A párkapcsolatot nem csak a megcsalás és a fizikai erőszak tudja tönkre tenni. A szóbeli bántalmazás súlya semmivel sem kisebb, mintha pofonok csattannának el. De vajon melyek azok a mondatok, amelyek szinte azonnal lerombolnak minden bizalmat és intimitást a házasságban, és kimerítik a szóbeli bántalmazás fogalmát? Megmutatjuk azokat, amelyeket inkább sose mondj ki, mert méregként hatnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szóbeli bántalmazás 01

A vitát és a szóbeli bántalmazást gyakran csak egy hajszál választja el egymástól!
Fotó: Pixabay.com

„Ha így gondolod, inkább váljunk el!”

Ezzel valójában azt mondjátok ki, hogy csak az időtöket vesztegetitek, és már csak a gyerekek kedvéért vagytok együtt. Gondolod, hogy ez a mondat – bármelyik fél szájából is hangozzon el – jó hatással van a kapcsolatra? A válással való fenyegetőzés tönkreteszi a bizalmat és a biztonságérzetet a kapcsolatban, másra nemigen jó. Ha sokszor elhangzik a veszekedés során, biztos lehetsz benne, hogy valójában egyikőtök sem akar válni, csak azt próbálja megértetni a másikkal, túlnőtt rajta az adott probléma, és nem lát más kiutat. Érdemes a drasztikus kijelentések helyett inkább a konkrét ügyre koncentrálni és megoldást keresni. Beszélj a saját érzelmeidről, és ha már nem bírod elviselni a vitát, mondd el neki, hogy most szeretnél inkább egy kicsit egyedül lenni és lehiggadni.

„Nem vagy normális!” Ez a mondat már maga a szóbeli bántalmazás!

Valamiről egészen mást gondol, mint te? Lehet, hogy bár nem hangzik számodra észszerűnek, amit mond, még igaza is lehet. Ha valamiről gyökeresen mást gondoltok, az csak azért van, mert más a személyiségetek, más a neveltetésetek. Szó sincs róla, hogy csak az egyik nézet lehet normális vagy elfogadott, míg a másik mindenképpen elvetendő. Igyekezz a másik szemszögéből is megnézni a dolgot!

„Persze, hogy ezt gondolod, hiszen férfi/nő vagy! Mind ezt gondoljátok!”

Nem a nemünkön múlik, hogy mit gondolunk bizonyos dolgokról. A vita hevében hajlamosak lehetünk általánosítani, ez pedig tévútra vezet. Ráadásul a durva általánosítások kimeríthetik a szóbeli bántalmazás fogalmát, ezért érdemes vigyázni velük.

Szóbeli bántalmazás 02

Nem csak a kiabálás, hanem a probléma elhallgatása is lehet szóbeli bántalmazás
Fotó: Pixabay.com

„Hagyj békén, nem akarok erről beszélni” – a problémák szőnyeg alá söprése a szóbeli bántalmazás közeli rokona

Néha időt kell kérni, hogy lehiggadjunk, épp azért, hogy ne mondjunk olyat, amit magunk is megbánunk. De ha valamiről tartósan nem akar beszélni valamelyik fél, az a probléma bizony ott marad megoldatlanul, és mérgezi a kapcsolatot. Ha pedig egyszer mégis felszínre tör a dolog, akkor könnyen lehet belőle olyan veszekedés, amelyben akár a szóbeli bántalmazás is szerepet kap. Épp ezért jobb a kellemetlen kérdéseket is kibeszélni, mint a szőnyeg alá söpörni.

„Olyan vagy, mint az anyád/apád.”

Ez a mondat első hallásra nem sértő, ám ilyenkor még véletlenül sem a szülei jó tulajdonságaival azonosítjuk a másikat. Inkább azt akarjuk mondani vele, hogy kritika nélkül folytat mindent, amit a családjában nem szeretünk.

Szóbeli bántalmazás 03

Nem csak tettleg lehet bántalmazni a másikat!
Fotó: Pixabay.com

„Szállj le rólam!”

Ez a mondat megint csak nem más, mint a megoldandó probléma szőnyeg alá söprése. Könnyű nyaggatásnak bélyegezni a másik minden olyan törekvését, amely a probléma megoldására irányul – valójában azonban az a helyzet, hogy ha makacsul nem foglalkozunk a dologgal, a másik időről időre kénytelen lesz újra felhozni

„Ne is törődj vele” – vigasztalásnak szánjuk, mégis szóbeli bántalmazás lehet belőle

Ha a párunknak rossz napja volt, otthon pedig csak ennyit kap vigasztalásként, joggal érezheti, hogy a párja nem érti meg. Mindenkinek joga van azt érezni, amit éppen érez – nem lehet mindig arra kérni, hogy akármi is történt a munkahelyén vagy máshol, egyszerűen rázza le magáról a dolgot.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?