ÉLETMÓDI

Õrület, de emiatt tiltakozik a szervezeted zsigerileg a szex ellen

Sok nőnek fel se tûnik, hogy egyre kevesebb a szex, csak akkor jön rá, hogy nem stimmel valami, amikor már hónapok, akár évek óta nem volt semmi. Egy nőgyógyász szakértő most utánajárt az okoknak, és megmondja, hogy mit lehet a szexmentesség ellen tenni.
  • Szerző: JD

Hiába próbálod felébreszteni magadban a vágyat, hiába tesz meg mindent a párod, mégsem kívánod a szexet? Ezzel sajnos nem vagy egyedül. Egy nőgyógyász-szakértő elmondta a Daily Mailnek, hogy világszerte a nők 26-43 százaléka megtapasztalta már, milyen az, amikor teljesen elhagyja őket a libidójuk. Dr. Rachel Carlton Abrams szerint ez azért nagy baj, mert a rendszeres orgazmus nagyon fontos a testi-lelki egészség szempontjából. Ezért 8 pontban összefoglalta, milyen okok miatt illanhat el a vágy, és azt is elárulta, mit tehetsz, hogy visszatérjen.

1. Nem illett beszélni róla, amikor gyerek voltál

A nők és férfiak szexualitását döntően meghatározza, hogy a családban milyen tabuk voltak ezzel kapcsolatban. Ahol a felnőttek egyáltalán nem beszéltek a szexről, vagy úgy emlegették, mint egy szégyenteljes dolgot, ott a kislányok úgy tartják, a szex félelmetes, és ez felnőtt korukban félénkké, óvatossá teszi őket. Tudatos önmunkával legyőzhetők ezek a gátlások.

2. Sokszor az önbizalomhiány zavar be

Nevelés, a kamaszkori osztálytársak, a reklámok – mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy nő elfogadhatatlannak tartsa a testét. Mindegy, melyik részével elégedetlen a nő, képtelenségnek tartja, hogy levetkőzve is vonzó legyen a férfi számára. Furcsának hangzik, de hatásos: reggelente állj meg anyaszült meztelen a tükör előtt, és mondd ki hangosan, minden egyes testrészednél: ez az én részem, és szeretem. A negatív gondolataiddal pedig ne foglalkozz közben.

3. Rossz élmények és traumák is visszafoghatnak

Nagyon súlyos hatásai vannak a gyerekkori szexuális bántalmazásnak, és akivel megtörtént, felnőttként sokszor képtelen élvezni a szexet. A szakértő javasolja az ilyen nőknek, hogy kizárólag akkor szeretkezzenek, ha igazán kívánják a férfit, és felkészültnek érzik rá magukat. A test, lélek így megtanulja, hogy csak akkor van ágyjelenet, ha jólesik, és lassan feloldódnak a félelmek is. Ha pedig sehogy se megy, érdemes szakemberhez fordulni.

4. Van, hogy őrülten kívánod a szexet, de fájdalmat okoz az aktus

A szakértő szerint érdemes utánajárni, mi okozza behatoláskor a fájdalmat, hiszen ha az ok megszűnik, újra teljes lehet a szexuális életed. Ez az ok lehet hormonális: menopauza, korai menopauza, sokan szoptatás alatt nem kívánják a szexet. Ha alacsony az ösztrogénszinted, száraz leszel odalent; érdemes alapos kivizsgálást kérni.

5. Nincs elég tesztoszteron a szervezetedben

A női libidó kulcsa az elegendő ösztrogén és tesztoszteron. Utóbbi felel azért, hogy megnőjön a szexuális vágy, így nem csoda, hogy ha leesik a szint, nem kívánod a szexet. Egy vértesztből könnyen kideríthető.

6. Krónikus betegségek is megölhetik a vágyat

Pajzsmirigyproblémák, rákos megbetegedést, kemoterápia vagy vérnyomásproblémák esetén is drámaian csökkenhet a libidó.

7. Van, hogy túl elfoglalt és stresszes vagy a szexhez

Sok nő egyszerűen megfeledkezik róla, hogy foglalkoznia kell a szexualitásával, és se partnere nincs, se önkielégítést nem végez. A szakértő megfigyelte, hogy a legtöbb nő valóban túl elfoglalt az egészséges nemi élethez, és a libidó egy idő után elalszik. A felébresztéséhez sokat kell foglalkozz a testeddel: mozgás, elegendő mennyiségű alvás, tánc, és persze önmagad kényeztetése.

8. Van, hogy mindössze a bizalom hiányzik

A szex kegyetlenül őszinte tükröt állít a párkapcsolatok elé, így könnyen lehet, hogy amögött, hogy nem kívánod a párodat, a kapcsolat visszásságai állhatnak. Érdemes körüljárnod a problémát, mi lehet az oka, hogy nem bízol a partneredben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?