ÉLETMÓDI

Nem magától lesz boldog a házasság, mutatjuk, mit tudsz tenni érte

Sokan azt hiszik, hogy miután kimondták a boldogító igent, minden rózsaszín és tökéletes lesz. Szakértők szerint azonban ez csak akkor igaz, ha mindkét fél dolgozik rajta. Mutatjuk, mire kell odafigyelni!
  • Szerző:

Senki nem számít arra, hogy borzasztó lesz a házassága, és amikor elromlanak a dolgok, sokan hajlamosak a másikra mutogatni, vagy beletörődni, hogy egyszerűen rosszul választottak. Pedig szakértők szerint legtöbbször inkább arról van szó, hogy férj és feleség hagyja elmérgesedni a dolgokat, míg végül mindketten boldogtalanok lesznek. Azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie, ha a házastársak odafigyelnek legalább erre a 7alapvető dologra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Házasság 02

Fotó: Pixabay.com

1. Megértés és meghallgatás

Sokszor a párok annyira elfoglaltak, hogy nincs energiájuk egy alapos beszélgetésre esténként. Pedig ha meghallgatják egymást, kibeszélik, mi történt aznap, igen erős köteléket hoz létre közöttük.

2. Senki nem gondolatolvasó

Főképp a nők hajlamosak azt hinni, hogy a férjük tudja, mire van szükségük, és megsértődnek, ha mégsem kapják meg. Fontos, hogy minden, ami nem egyértelmű, ki legyen mondva.

3. A hála nem magától értetődő

A párok minden nap tesznek egymásnak apró szívességeket. Nem kell minden apróságot megköszönni, de ha soha, semmiért nem hálás a férj vagy a feleség, akkor annak hamar sértődés a vége.

4. Sokszor az időbeosztáson megy a vita

Van, hogy a hétköznapok rohanásában a férj vagy a feleség elfelejt megemlíteni egy túlórát, vagy egy vidéki konferenciát, aminek éktelen veszekedés lehet a vége. Nem kell mindenről beszámolni egymásnak, de érdemes hétvégente összeülni egy pohár bor vagy tea mellett, és megbeszélni, nagyjából hogy fog kinézni a hét.

5. Vészjelek figyelmeztetik a párt

Vannak olyan tünetek, amik azt mutatják, hogy sürgősen ráncba kell szedni a kapcsolatot. Ha az utóbbi időben sok a kritizálás, gúnyolódás, védekezés és sértődött hallgatás, le kell ülni, és alaposan átbeszélni a dolgokat.

6. Ne mérgesedjen el a vita

Sokan azt hiszik, rossz az a házasság, ahol vitatkoznak a felek. Pedig az egészséges párkapcsolat egyik alapfeltétele, hogy legyenek konfliktusok, hiszen két ember együttélésében mindig vannak döccenők. Az azonban nem mindegy, hogyan oldják meg ezeket. Mindig a közös megoldás legyen a cél, nem pedig az, hogy valakinek igaza legyen.

7. Időben kell segítséget kérni

Van az úgy, hogy a házasság megindul a lejtőn, és a pár képtelen megoldani a helyzetet, egyre több a feszültség, fájdalom, sértődés. Érdemes időben belátni, hogy szakértőhöz kell fordulni; egy párterapeuta segítségével igenis lehet még boldog a házasság.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?