ÉLETMÓDI

Lassan öli meg a férfi lelkét ez a típusú nő

Nem csupán az önbizalmát töri le, de állandó stresszben is tartja, ha ilyen párja van. Sőt: sokszor az áldozat észre sem veszi, hogy a barátnője lassan minden életerejét elszívja...
  • Szerző:

Egyre többet forog a köztudatban a lelki bántalmazás, és ennek köszönhetően mindenki ismeri azokat a jeleket, amikre érdemes odafigyelni egy kapcsolatban. Azt viszont a szakértők is elismerik, hogy bár a női áldozatokról sokkal több szó esik, valójában rengeteg férfi is érintett. Sőt: duplán veszélyeztetettek, hiszen az erősebb nem tagjai a közhiedelem szerint nem panaszkodhatnak, és nem is igazi férfi, aki bevallja, hogy lelkileg tönkreteszi a párja. Egy párkapcsolati szakértő alaposan körülírta, miért nehezebb a férfiaknak kikerülni egy narcisztikus nő hálójából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay,com

Ez a fajta bántalmazás legtöbbször női téma, a szebbik nem tagjai szeretik alaposan kivesézni, mikor és miből jöttek rá, hogy a párjuk narcisztikus. Ezzel szemben a legtöbb férfi nincs tisztában az intő jelekkel; és emiatt hosszú éveken át fel se tűnik nekik, ha így bántalmazza őket a párjuk. A narcisztikus állandóan figyelmet követel a másiktól, és abból nyer erőt, ha legyőzi a párját. Ezt folyamatos kritizálással, bűntudatkeltéssel éri el, és míg az áldozat lassan tönkremegy, ő egyre erősebb lesz. Biztos jele ennek a bántalmazásnak, ha a nő mindig kettős mércét alkalmaz: amit neki szabad, azt a másiknak soha, és ha konfliktus van, mindig neki van igaza. Dr. Ramani Durvasula terapeuta szerint pontosan annyi narcisztikus nő van a társadalomban, ahány férfi, így a teremtés koronái is áldozatok lesznek. Csak sokszor a férfiakban fel se merül, hogy ez megtörténhet.

Fotó: Shutterstock

Ugyanis a férfiak számára nem egyértelmű, hogy áldozattá válhatnak egy párkapcsolatban. De akkor sincs könnyű dolguk, ha felismerik, hogy valami nem stimmel: hiszen nincsenek tisztában vele, hova fordulhatnának, ráadásul tartanak attól, hogy megbélyegzik őket. Sokszor ugyanis bárkinek panaszkodnak, megvetéssel vagy gúnnyal találkoznak, mondja a szakértő egy új videójában. Hiszen milyen férfi az, aki nem képes ura lenni a saját párkapcsolatának!

Dr. Durvasula hozzáteszi, hogy sokszor maguk a bántalmazott férfiak is megvetik saját magukat, amiért képtelenek a sarkukra állni a saját kapcsolatukban. Csakhogy aki egy narcisztikus hálójában van, az nehezen talál újra önmagára, és sokszor reménytelen felvenni a kesztyűt. A szakérő arra biztatja a férfiakat, hogy nézzenek magukba, vizsgálják meg, bántalmazza-e őket a párjuk – és, ha igen, merjenek segítséget kérni. Ugyanis az áldozatok legtöbbször egyedül nem képesek visszanyerni az önbizalmukat, sőt, sokszor a kapcsolatból is képtelenek kilépni…

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?