ÉLETMÓDI

Íme, az orgazmus legdurvább gyilkosa: mutatjuk, mit lehet tenni

Olyan gyorsan lenullázza a libidót, mintha soha nem is létezett volna. Ráadásul a párok sokszor észre se veszik, hogy emiatt hûl ki az ágy. Szerencsére van megoldás, mutatjuk...
  • Szerző: JD

Kevés dolog gyilkolja annyira hatékonyan a szexuális vágyat, mint a stressz – a legtöbb pár a nehéz időszakokban drámaian keveset szexel. A legújabb kutatásból az is kiderült, min stresszelnek legtöbbet: a pénzen, illetve inkább annak a hiányán. Tehát: ha kevés a pénz, jó eséllyel kevesebb a szex is?

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a párok hajba kapnak a pénz miatt, és mérgükben nem bújnak ágyba; ennél sokkal nagyobb a baj. A tartós stressz a szexuális étvágy csökkenéséhez vezet, és végül teljesen megszűnhet az intimitás. Márpedig az anyagiakon sokan annyira befeszülnek, hogy egy idő után a krónikus stressz tüneteit kezdik mutatni. Az anyagi bizonytalanság, a jövőtől való félelem beszűkíti a gondolkodásukat, és képtelenek a boldog pillanatok átélésére a jelenben, nem veszik észre a jó dolgokat, amik a nehézségek ellenére történnek – például a lehetőséget egy jó szexre.

Sokan ráadásul nemcsak stresszelnek, de cselekszenek is: túlórákat vállalnak, terveznek, és annyira kimerülnek, hogy nem marad energia az intimitásra. Egy kutatás arra is fényt derített, hogy a stressztől kevesebb szexhormon termelődik, így a vágy egyáltalán nem épül fel. Szerencsére megoldható a probléma, és nem is kell hozzá megnyerni az ötöst a lottón: elég pár apróságra odafigyelni.

Nagyon fontos a rendszeres és kielégítő alvás; a pihenéssel csökken a stresszhormon a szervezetben. A mozgás a jó levegőn csodásan lelazítja a stresszes embert, érdemes belefogni valami sportba, és az is fontos, hogy legyen kivel megbeszélni az anyagi problémákat. És végül: minél többet szexelni! Bár eleve a vágy hiánya a probléma, a vágy igenis felébreszthető szexi praktikákkal – és később, akármilyen stresszes is az élet, a pár erről az egy dologról, azaz a szexről semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó lemondani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?