ÉLETMÓDI

Ha ezt látod, szakíts! Íme, a bántalmazó kapcsolat világos jelei

A normális kapcsolatba nem fér bele a megalázás, sem az, hogy mindig csak az egyik fél akarata érvényesüljön. Épp ezért, ha ezeket a jeleket tapasztalod, egy bántalmazó kapcsolat hálójába kerültél. Menekülj minél gyorsabban!

A nárcisztikus, bántalmazó partner rosszul bánik veled, de mindig van rá valamilyen magyarázata, miért teszi. Pedig a bántalmazó kapcsolat semmilyen magyarázat mellett sem elfogadható. Ha ezeket a jeleket tapasztalod a partnered viselkedésében, akkor egyszerűen egy nulla empátiával rendelkező nárcisztikus hálójába kerültél. Ilyenkor egyetlen jogos lépés van: menekülj minél hamarabb, és minél messzebbre, és kérj segítséget a családodtól, a barátaidtól. A nárcisztikus partner ugyanis nem változik. Kihasznál, és elhajít, hogy becserkéssze a következő áldozatát, akin tovább fényezheti az egóját. Lássuk, mi utal arra, hogy a viszony, amelyben élsz, bántalmazó kapcsolat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bántalmazó kapcsolat 01

Mindig türelmetlen, ingerült veled a párod? Semmi sem jó, amit csinálsz? Ez a bántalmazás világos jele!
Fotó: Pixabay.com

A bántalmazó kapcsolat alapja: a partnered kontrollálni akar

A nárcisztikus egyéniségek nem mennek bele olyan helyzetekbe, ahol nem az ő kezükben van a gyeplő. Vezetni, ellenőrizni, irányítani akarnak, és csak azzal kezdenek, akik hagyják ezt. Ha mindig mindenről ő akar dönteni, azt vedd figyelmeztető jelnek. Ha mérgesen reagál arra, amikor valamiről te akarsz határozni, akkor nagy baj van.

A bántalmazó kapcsolat állandó része: a dühroham

Viták, sőt, veszekedések is minden párkapcsolatban akadnak, de a nárcisztikus partner a legapróbb hibától is azonnal dührohamot kap. Emellett azt is elvárja, hogy ne bántódj meg a kirohanásaitól, egyszerűen csak tűrd el őket, és igyekezz mindig mindenben a maximumot nyújtani számára. Számára már az is ok egy kiadós ordítozásra, ha túl kevés a só a levesben.

A partnered hazudik neked

Ha egyre több hazugságon kapod rajta a partneredet, az a bántalmazó kapcsolat világos jele. Akár kis dolgokban füllent, akár nagyokban, általában egyszerűen érdekesebbnek vagy rejtélyesebbnek akarja mutatni magát – és persze ezzel is a bántalmazó kapcsolat irányítását szeretné magához ragadni. Ne hagyd, hogy félrevezessen, inkább lépj ki mielőbb a kapcsolatból.

A partnerednek csak a saját hírneve fontos

Egy igazi nárcisztikus mindig igyekszik a külvilág felé a tökéletes, tekintélyes úriember képét mutatni. Ennek viszont mindent alárendel: ha úgy látja, hogy a kapcsolatotok bármilyen formában is alááshatja a hírnevét, azonnal támad, fenyeget, megaláz, bármilyen eszközt bevet, csak a látszaton ne essen csorba.

Bántalmazó kapcsolat

Ha a párod csak magával törődik, menekülj!
Fotó: Pixabay.com

Nem tiszteli a határaidat

Egy bántalmazó kapcsolat arról is felismerhető, hogy nem lehetnek határaid. A nárcisztikus partner arra hivatkozik, hogy szeretné, ha nem lennétek titkaitok egymás előtt, de ez csak rád vonatkozik. Ő titkolózik, hazudik, miközben neked még a telefonodba és a fehérneműs fiókodba is belenéz. És persze számon is kéri rajtad, ha valami „gyanúsat” talál.

A bántalmazó kivetíti rád az érzelmeit

Mivel a legtöbb nárcisztikus bántalmazó a lelke mélyén nagyon is bizonytalan, igyekszik minél nagyobb hatalmat szerezni feletted. Ha téged teljesen elbizonytalaníthat, akkor talán magabiztosabbnak érezheti magát. A féltékenységét is az mozgatja, hogy ő simán megcsalna téged – épp ezért feltételezi, hogy te is ezt tennéd, és igyekszik gondoskodni róla, hogy ne tehesd meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?